Amazonas on 11 miljoni aasta vanune

29. juuli 2009, 20:46

Liverpooli ja Amsterdami ülikooli teadlased
tegid kindlaks, et Amazonas ja tema jõgikond on 11 miljoni aasta vanused.
Tänapäevase kuju sai jõgikond umbes 2,4 miljoni aasta eest.

Maailma ühe pikima jõe vanuse kindlaksmääramine sai võimalikuks tänu Brasiilia naftakompanii Petroleo Brasileiro (Petrobras) käest saadud andmetele. Enne käesolevat ajakirjas Geology ilmunud uurimust ei olnud Amazonase vanus teada.

Amazonase jõe poolt merre kantud setted moodustavad kohati umbes 10 kilomeetri paksuse settekompleksi. Petrobras puuris Amazonase suudmealale kaks puurauku, millest sügavaim ulatub 4,5 kilomeetri sügavusele setetesse, kirjutas Physorg.

„Setete uurimine annab teadlastele palju infot Amazonase jõgikonna paleogeograafia ja elustiku kohta,“ ütles Jorge Figueiredo Liverpooli ülikoolist. Lisaks on setteid uurides võimalik kindlaks määrata ka nende ligikaudne ladestumisaeg.

„Sellel uurimusel on oluline mõju Lõuna-Ameerika paleogeograafia ja sealsete veeorganismide arengu lahti mõtestamisel. Amazonase jõgi ja koos temaga ka sealne unikaalne ökosüsteem said alguse ligi samal ajal, kui moodustus mandrit poolitav Andide mäestik,“ ütles Figueiredo.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. September 2009, 13:41
Otsi:

Ava täpsem otsing