Varaseimad loomad elasid hoopis järves?

29. juuli 2009, 17:46

Elu Maal on miljardeid aastaid vana, kuid
enamuse sellest ajast esines elu primitiivsete eluvormidena, näiteks
tsüanobakteritena. Hulkraksed loomad tekkisid palju hiljem ning
evolutsioneerusid ja spetsialiseerusid seejärel väga kiiresti. Siiani pole aga
selge, kus esimesed loomad tekkisid.

Siiani on arvatud, et see protsess leidis aset meres ning maismaale ja järvedesse jõudsid loomad mitusada miljonit aastat hiljem. „See on loogiline oletus, sest ookeanid on palju stabiilsemad ja pikema elueaga. Järved on aga geoloogilises ajas väga ebapüsivad nähtused ega soodusta seetõttu pikka aega kestva evolutsioonilise arengu kulgu,“ ütles California ülikooli geoloogiaprofessor Martin Kennedy. „Seetõttu on väga üllatav, et leidsime vanimaid jälgi loomadest just järvedest,“ lisas ta.

Teadlased võtsid vaatluse alla Lõuna-Hiinas asuva Doushantuo kihistu, mis on tuntud umbes 600 miljoni aasta vanuste loomade kivististe leiukohana. „Kõik analüüsid viitavad ühemõtteliselt, et vastav kihistu ei ole tekkinud merelistes tingimustes, vaid hoopis järves,“ ütles Kennedy ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences ilmunud artiklis.

„On väga ootamatu, et need fossiilid ei pärine merelistest setetest,“ ütles Kennedy. „Võimalik, et sama vanad merelised loomad olid samuti olemas, kuid me pole neid veel lihtsalt leidnud, kuid igal juhul näitab käesolev uurimus, et varaste loomade elupaigad olid märksa mitmekesisemad kui senini arvatud. Lisaks tõstatub intrigeeriv võimalus, et hulkraksete organismide areng sai alguse ookeani asemel hoopis järves,“ lisas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. October 2009, 07:52
Otsi:

Ava täpsem otsing