USA-Hiina suhetes on naeratuste taga tõsised mured

30. juuli 2009, 10:09

USA-Hiina kõrgetasemeline kohtumine lõppes
eile naeratustega kaameratele, kuid eduta Hiina mõjutamises CO2 väljalaske
suuremale piiramisele ning Hiina väljendatud murega USA eelarvedefitsiidi osas,
mis ähvardab tema sealsete investeeringute väärtust.

President Obama sooviks kliima soojenemise vastast kokkulepet Hiinaga enne detsembrikuist rahvusvahelist kliimakonverentsi, too aga pole nõus täitma temalt oodatavaid kasvuhoonegaaside emissiooni piirarve, kirjutas Los Angeles Times.

„Hiina ja Ühendriigid erinevad arengutaseme, rahvastikuolude ja ajaloolilise pärandi poolest, nii peaksid nad minu meelest kandma ka erinevat vastutust kliimamuutuse ärahoidmisel,“ ütles Hiina riikliku energiaameti president Zhang Guobao kahe riigi strateegilis-majandusliku dialoogi järel. Hiina arvates on tal õigus linnastumisele ja inimeste sellise elustandardi saavutamisele, mis Läänes on ammu käes, sellised arengud toovad aga paratamatult kaasa energiatarbimise kasvu. Pooled allkirjastasid vastastikuse mõistmise memorandumi, mis sisulisi erimeelsusi ses asjas ei kaotanud.

Washingtonis viibinud Hiina kõrged ametiisikud väljendasid sügavat muret võõrustajate üha paisuva eelarvedefitsiidi osas seoses sellest tuleneda võiva inflatsiooniga, mis kahandaks Hiina tohutu investeeringu väärtust USA riigi väärtpaberitesse. 801,5 mld dollariga on Hiina USA riiklike võlakirjade suurim välismaine omanik ja oleks nende väärtuse kahanemisel ka suurim kaotaja, tuletas meelde China Daily. Välisminister Hillary Clintoni ja rahandusminister Timothy Geithneri juhitud USA delegatsioon kinnitas sammude astumist järsu inflatsiooni vältimiseks.

Samas avaldas USA Hiinale survet, et too panustaks praegu majandusarengus rohkem sisetarbimise kui ekspordi tõstmisele, et mitte kannustada USA väliskaubanduse puudujäägi edasist suurenemist.

Pekingi arvates peaks USA jagama Hiinaga oma puhtama energiatootmise tehnoloogiaid, kui ta tõesti kliimamuutuse tõrjumisest hoolib. Ameerika tootjad aga näevad uurimis- ja arendustegevuse tulemuste jagamises ohtu, et odavamad Hiina tooted ujutavad turu üle ning nende omi pole enam kellelegi tarvis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. July 2009, 10:09
Otsi:

Ava täpsem otsing