Juubelihõnguline kammermuusika Kuressaares

Kersti Inno 31. juuli 2009, 00:00

Traditsiooniliselt annab avakontserdi festivali kunstiline juh pianist Andres Paas. Ja seekord koos kahe silmapaistva vene keelpillivirtuoosiga: viiuldaja Julia Igonina ja tšellist Rustam Komatškoviga.

Avakontserdi kava raamivad Haydni klassikaliselt kaunis Klaveritrio G-duur ning kammermuusika repertuaari üks erilisemaid pärle, Tšaikovski Klaveritrio a-moll op. 50. Ettekandele tuleb ka hõrk bukett Fauré, Paganini, Rahmaninovi ja Sarasate tuntumatest paladest tšello ja klaveri seades.

Kavas "Visioonid" arendab Reval Ensemble edasi erinevate kunstiliikide sünteesi ideed, millega tehti algust festivalil "NYYD 2005" esitatud programmis "Rüütlite laulud". Odaliski ehk naisteenijat, haaremi tantsijatari või orjatari kehastab tantsija Iris Frolov, kes kasutab etenduses idatraditsioonides käibel olevat nn tantsukeele sümbolismi. Lisaks jutustab Iris Frolov oma kehaga sündmustest, mis kajastuvad Sumera, Tally, Kõrvitsa ja Sisaski muusikas.

Kuressaare festivalil esinenud säravate pianistide rida jätkab sel aastal noor Hispaania pianist Eduardo Fern?ndez, keda kodumaa muusikakriitikud on tituleerinud kõige põnevamaks uueks Hispaania klassikalise muusika artistiks. Tema kontserdi kavas "Fantaasiad" on sellised põnevad ja nõudlikud klaverimuusika tippteosed nagu Isaac Albénize süit "Iberia" ja Sergei Rahmaninovi "Etüüd-pildid" op. 39, mida tervikuna ühel kontserdil võib kuulda haruharva.

Lossimuusika kontserdil esineb Suurbritannia vokaalkvartett Orlando Consort kavaga, mis sisaldab varajase muusika kõrval ka kaasaegsete heliloojate Pärdi, Bryarsi, O'Regani jt põnevaid teoseid.

Esmakordselt kõlab Kuressaare Kammermuusika Päevadel maailmas väga populaarne Portugali unikaalne rahvuslik muusikastiil fado. See on kaunikõlaline ballaaditaoline muusika, mille peamisteks teemadeks on saatus ja õnnetu armastus ning püüd iga hetke kui viimase järele.

Kontserdil "Fado cor do sentimento" ("Fado, tunnete värv") astub publiku ette Portugali tõeline fadokuninganna, sensuaalse ja kauni häälega Joana Amendoeira, kes on Portugali uue põlvkonna üks tuntumaid ja armastatumaid fadolauljaid.

Tänavuse festivali lõppkontserdi esineja on Kod?ly Kvartett, üks Ungari tuntuim ja maailma muusikafestivalidel ning kontserdisaalides enim oodatuim keelpillikvartett.

XV Kuressaare Kammermuusika Päevade kontserdid toimuvad valdavalt Kultuurikeskuses, aga ka keskaegses Kuressaare linnuse kapiitlisaalis ja SPA Rüütli Ritteri saalis.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:03
    Otsi:

    Ava täpsem otsing