Statistika: 2008. aastal lõi finantsvahendus vohama

01. august 2009, 17:23

Värske statistikaameti aastaraamat
sedastab, et mullu tegutses Eestis 838 finantsvahendusettevõtet, millest ligi
veerand oli registreeritud 2008. aastal.

Peaaegu kõik Eestis tegutsevad finantsettevõtted on rahvusvahelise standardi järgi väikesed, alla 50 töötajaga ettevõtted. Finantsvahendajad võib üldjoontes jaotada kolme rühma. Esimese ja kõige suurema osatähtsusega rühma (67%) moodustavad ettevõtted, mis on finantsturul tegutsenud juba pikka aega. Teise rühma ettevõtete hulka kuulub 2008. aastal asutatud äriühingud - neid oli ligi veerand kõigist finantsvahendajatest. Kolmandasse rühma kuuluvad ettevõtted ei tegutse turul aktiivselt või on nende kohta väga vähe infot. Selliste ettevõtete osatähtsus oli umbes 10%, kirjutas statistikaamet sektori ülevaates.

Teise rühma kuuluvad ettevõtted positsioneerivad end esmalt finantsvahendajana, kuigi tegelikult ei pruugi olla tegemist finantsteenuste pakkujatega - äriregistri andmetel oli nende ettevõtete kõige populaarsem tegevusala muu finantsvahendus. 2008. aasta jooksul ei hakanud neist ligi 30% üldse tegutsema ja 45% vahetasid oma tegevusala kinnisvarasse investeerimise ja ärinõustamise vastu.

Selline ebakindlus tegevusala määramisel võib tuua olulisi revideerimisi finantssektori statistikas, hoiatas statistikaamet.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. August 2009, 17:23
Otsi:

Ava täpsem otsing