Kaupmehed tegid juunis aasta parima müügitulemuse

Virge Haavasalu 03. august 2009, 00:00

Hoolimata kestvast langusest aastases võrdluses suurenes eelmise kuuga võrreldes jaemüük juba neljandat kuud järjest. Juunis vähenes jaemüük püsivhindades statistikaameti andmetel 11 protsenti, ulatudes 5 miljardi kroonini, eelmise kuuga võrreldes kasvas müük 5 protsenti.

Tartu Lõunakeskuse juhatuse liikme Jaan Loti sõnul on klientidel paanikahoog üle läinud. "Tasapisi elu normaliseerub, hoolimata kehvadest majandustingimustest. Seda on tunda iga kandi pealt," rääkis Lott.

Lott ei usu, et mõni keskus Tartus hakkab uksi kinni panema. "Eks kontseptsioonid tuleb võib-olla küll mõnel üle vaadata," oletas ta.

Eelmisel aastal kasvas Lõunakeskuse käive 8%, 60,6 miljoni kroonini, kasum vähenes veerandi võrra, jõudes 4,3 miljoni kroonini. Selle aasta kohta ei julgenud Lott prognoose teha. "Suvi on meie jaoks tõsiselt raske, sest keskusele ehitatakse sama suurt mahtu juurde," ütles ta, lisades, et see mõjutab tõsiselt keskuse selle aasta majandustulemusi.

Pärnus asuva Port Arturi kaubanduskeskuse üks omanikke ja nõukogu esimees Kaido Kruusoja märkis, et juunikuu müügitulemusi ei oska ta veel kommenteerida, ent külastajate arv on sel suvel heast küljest üllatanud. "Meil on külastatavusnäitajad üllatavalt suured," tõdes Kruusoja rõõmsalt. Iseasi on nüüd tema sõnul see, kuidas see korreleerub käivete ja igapäevaste ostudega. "Kui kauplused teevad 70% allahindlust, siis võib-olla ostusid on, aga käivet pole," rääkis Kruusoja. Kui juunikuust rääkida, siis Kruusoja arvas, et võib-olla inimesed aktiviseerusid mõnevõrra.

"Jaemüügis, eriti Pärnus, on suvi siiski tõusuaeg ja september ka enam-vähem," põhjendas ta, kuigi majanduskriisi tõttu on müük teatud suurusjärgu võrra alla kistud. "Ega ta lihtne ole kellelgi," arvas Kruusoja, kuidas võiks see aasta lõppeda, pigem tuleb tema sõnul kuu korraga vaadata.

Kas jaemüügis on kriisi põhi saavutatud, saab öelda tagantjärele tarkusega, uskus Rocca al Mare keskuse juht Mati Pops. "Ei oska öelda. Poes käiakse rõõmsalt edasi, kulutatakse targemalt, puudub laenuraha-, krediitkaardi- jms eufooria," vastas Pops.

Kuna Rocca al Mare on ennast uuendanud ja avanud uusi osasid, siis praegu Popsi sõnul müügitulemustes päris adekvaatset pilti ei näe. "Osal kauplustel on müügid langenud, kuid on ka neid, kus müük on stabiilne või kasvav. Keskuse külastatavus on oluliselt kasvanud," kommenteeris Pops.

Mullu kasvas Rocca al Mare kaubanduskeskuse käive 11 protsenti, jõudes 92,4 miljoni kroonini. Kasum kasvas 86 protsenti, 286,8 miljoni kroonini. Põhilise osa kasumist ehk 224,2 miljonit krooni tuli kinnisvarainvesteeringute ümberhindlusest, seisab majandusaruandes.

Rahandusministeeriumi hinnangul on vara on veel teha kaugeleulatuvaid järeldusi, kuid languse pidurdumine viitab positiivsetele arengutele. Samas võib järgnevatel kuudel hakata sisekaubandusele rohkem mõju avaldama suurenev töötus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 18:59
    Otsi:

    Ava täpsem otsing