Rootsi kroon üle 1,50

Romet Kreek 03. august 2009, 00:00

Rootsi majanduses on tormituuled veidi vaiksemaks jäänud. Kui esimeses kvartalis kukkus majandus 6,5 protsenti aastataguse ajaga võrreldes, siis teises kvartalis langes majandus "vaid" 6,2 protsenti. Analüütikud olid pessimistlikumad ning ootasid majanduse kukkumist 6,7 protsendile.

"See näitab, et Rootsi majandus stabiliseerub pikaajaliselt," ütles Nordea Banki ökonomist Johanna Jeansson Bloombergile. Teisel poolaastal näeme varaseid paranemise märke. Ökonomist ootab keskpikas perspektiivis Rootsi krooni tugevnemist euro suhtes.

Riksbanken on käitunud Norra ja Euroopa Keskpangast agressiivsemalt, alandades intressi rekordmadalale, 0,25 protsendile. Lisaks keskpangale on ka valitsus lubanud tänavu toetada majandust 45 miljardi Rootsi krooni suuruse abipaketiga.

Rootsi eksport kukkus aastaga 18,8 protsenti, import aga 19,4 protsenti. Investeeringud vähenesid 18,8 protsenti. Kodumajapidamiste kulutused, mis esimeses kvartalis vähenesid 3 protsenti, kahanesid teises kvartalis 2,2 protsenti. Tööstus asus 11 kuu pikkuse languse järel juunis taas tõusuteele. Ettevõtted, mis olid lasknud laovarud väikeseks, pidid hakkama taas ekspordinõudluse taastumise ootuses tootma.

Rootsi keskpank prognoosis 2. juulil, et majandus kahaneb tänavu 5,4 protsenti.

Kuid Rootsi ei olnud reedel ainus riik, mis avaldas SKP numbri. USAs, kus armastatakse võrreldes majanduse käekäiku eelmise kvartaliga, mitte aastaga, muutus olukord justkui paremaks. Analüütikud ootasid kvartali baasil 1,5protsendist majanduslangust, kuid langust tuli vaid 1,0 protsenti. See võib tunduda nullilähedase majanduslangusena, kuid aastataguse ajaga võrreldes kukkus USA majandus siiski 3,8 protsenti, mis on suurim langus alates selle arvutamise algusest 1947. aastal, kirjutas Bloomberg. Investorid ostsid reedel börsipäeva alguses aktsiaturul hinnad veidi üles, kuna majandussurutis andvat järele. Loodame, et see nii ka tegelikult on.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 18:59
    Otsi:

    Ava täpsem otsing