Ansip: firmad peavad välja töötama seksikad tooted

06. august 2009, 15:14

Riik on otsustavalt suurendanud teadus- ja
arendustegevuse kulutusi, ettevõtjad peavad täpselt samamoodi
sellesse investeerima, et seksikad innovatiivsed tooted välja töötada,
ütles Andrus Ansip pressikonverentsil.

Peaministri sõnul ei tohi kriisi ajal kärpida teadus- ega arendustegevuse kulusid. "Kriis ei lähe niimoodi nagu aastaaeg vaheldub: oli talv külm ja kole, tuli ilus soe kevade," rääkis valitsuse juht lisades, et küllap tuleb tagasi aeg, mil maailmaturul kasvab nõudlus puulusikate järele.

"Ei! Kriisi ajal tuleb investeerida kõigil ettevõtjatel ning ka riikidel teadus- ja arendustegevusse, sest kriisi ajal luuakse just põhiosa uutest innovaatilistest seksikatest produktidest. Kel pole uut innovaatilist seksikat produkti, see pärast kriisi möödumist edule loota ei saa," ütles Ansip.

Tema hinnangul tegeleb haridus- ja teadministeerium praegu väga õige programmiga. "Kriisi ajal on mitmetes riikides olnud üks tööpuuduse leevendamise viise üliõpilaste arvu suurendamine," selgitas Ansip ja lisas, et parem kui noor kujunemiseas inimene on majanduslikult raskel ajal intelligentses seltskonnas kui töötuna kuskil tänaval.

Ansipi meelest on ettevõtjad käitunud tööjõuga liiga hoolimatult: "Me ise ka vabaneme valitsussektoris küllalt kergelt tööjõust, kuna meil pole vahendeid."

Ansip sõnas, et väga palju kriise näinud inimesed ütlevad, et kõige olulisem on hoida kriisi ajal kvalifitseeritud tööjõudu. Kriis möödub ja siis on kvalifitseeritud tööjõudu väga raske saada, märkis ta. Saksamaal rakendatakse näiteks lühendatud tööaega, hoitakse tööjõudu nendes sektorites, kus perspektiivid ette näha, rääkis peaminister.

"Meil kohati tundub, et töötajaid koheldakse kui telliskive või kruusa," mainis Ansip ja lisas, et heas tuleks eeskuju võtta ABBst, mis hoiab oma töötajaid, koolitab neid ja on teatanud, et ei saa vabaneda oma töötajatest puhtalt selle pärast, et mõnel hetkel on tellimusi vähem.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. August 2009, 15:31
Otsi:

Ava täpsem otsing