Iisraeli mees tahab euroliidult valuraha Palestiina rünnakute eest

10. august 2009, 16:23

Prantsuse ja Iisraeli kodakondsusega mees
peab õiguslikku võitlust, et euroliit maksaks talle raha, mille eest saaks ta
kindlustada oma Iisraeli kodu raketirünnakute eest.

Gaza lähedal Sderoti linnas elav Eyal Katorza kaotas oma töö ning kahe viimase aasta jooksul on ta näinud, kuidas ta ema pood suleti miinipildujate ja raketirünnakute pärast, mis tabavad ala umbes 3-4 korda päevas vaatamata ametlikule relvarahule, kirjutas EUObserver.

Katorza advokaadid väidavad 8leheküljelises kaebuses, et euroliit on kohustatud kaitsma oma kodanikke välismaal vastavalt ELi kokkuleppe artiklitele 3.5 ja 20.

Mehe avalduses on kirjas, et euroliit peab talle maksma hüvitist kaotatud töö, psühholoogiliste ja füüsiliste ning rikutud omandi kahjude eest, samuti raha maja tugevdamise eest raketi- ja muude sõjaliste rünnakute kaitseks. Katorza kaebuses süüdistatakse euroliitu abi lubamises okupeeritud Palestiina aladele, kus see abiraha on tegelikult läinud terrorismi finantseerivate isikute ja organisatsioonide kätte.

Petitsioon kutsub üles euroliidu liikmesriike lõpetama Euroopa raha andmist Hamasi ja teiste Iisraeli valitsuse poolt terroristlikuks ühendusteks defineeritud organisatsioonide kätte.

Katorzat esindab Tel Avivi advokaadifirma Tzivin Co ja Belgia advokaadifirma Hugo Coveliers Roel Coveliersin. Juristide meeskond, kellel on varasemast kogemusi rahvusvaheliste kohtuasjadega, kavatseb Euroopa Komisjonile edastada avalduse täna ning kui komisjon ei reageeri, siis esitada 12 kuu jooksul hagi Euroopa Kohtule. Advokaadid on teinud ka üleskutse ühinema avaldusega umbes 300 000 euroliidule kodanikule, kes elavad Iisraelis.

Euroliit andis 2008. aastal 408 miljonit eurot abirahana okupeeritud Palestiina aladele, mis on saanud juutide õiguste eest võitlevate gruppide pahameele osaks. Suur osa sellest rahast läheb konkreetse finantsmeetme kaudu Palestiina meditsiinitöötajatele või elektrijaamade töös hoidmises, et vältida raha poliitilistel või sõjalistel eesmärkidel kasutamist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. August 2009, 16:23
Otsi:

Ava täpsem otsing