Välkkauplemisel kriips peal

10. august 2009, 07:11

USA finantstrikid panevad oma geniaalsuses
osalt vaimustuma, osalt aga toodavad viha ja hirmu. Sealjuures mängis USA liiga
arenenud finantsinnovatsioon suurt rolli ka praeguse majandussurutise tekkes.
Seetõttu on igasugu vägevad vaimusünnitised nüüd fookusesse haaratud ja kõrgele
lennule piir ette pandud. Vähe sellest, finantsreegleid muudetakse rangemaks.
Taolise meeleolu taustal lasi USA väärtpaberituru järelevalveorgani SECi
esinaine Mary Schapiro eelmisel nädalal konkreetsemalt lendu ka teate, et SEC
valmistub keelama välkkauplemist.


"Ma palusin koostada kiiresti rakendatava lahenduse, mis elimineeriks välkorderitega (flash orders) seotud ebavõrdsuse," teatas Schapiro eelmise nädala alguses. Paar päeva hiljem avaldasid Nasdaq OMX ja BATS, et lõpetavad vabatahtlikult välkorderite vahendamise. Viimased kaks alustasid uut tüüpi tehingutega alles juunis eesmärgiga kiiresti turuosa haaravale kauplemissüsteemile Direct Edge konkurentsi pakkuda. Kolm aastat tagasi välkordereid pakkuma hakanud Direct Edge on oma turuosa paari aasta jooksul mõnelt protsendilt kasvatanud juba 12%-le. Nasdaqi teise kvartali tulemustest tuleb aga välja, et viimase turuosa on aastaga 30%-lt kukkunud 20%-le. Ainuke suurem platvorm, mis nimetatud kauplemisinnovatsiooni omaks ei ole võtnud ja nüüd tõenäoliselt ka ei võta, on NYSE Euronext. Teisalt ei saa olulisi turuosade ümbermängimisi põhjendada ka ainult välkorderitega, sest need moodustasid kogu USA kauplemismahust juunis endiselt väikese, 2,4%-lise, osa.
Välkorderite kontseptsioon ei olegi tegelikult niivõrd uus - selle juured ulatuvad umbes kolmkümmend aastat minevikku. Sel ajal hüüti tehingusoov kauplemispõrandal tegutsevatele maakleritele enne, kui see ostu- ja müügiordereid näitavasse süsteemi sisestati.
Loe pikemalt tänasest Äripäevast!

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. August 2009, 09:55
Otsi:

Ava täpsem otsing