Rehe: klientide maksevõime kahaneb

Silvia Kruusmaa 12. august 2009, 00:00

Eesti majanduskeskkond on jätkuvalt pingelises seisus, seetõttu suurendas Sampo oluliselt laenude allahindluse kulu, rääkis Rehe.

Sampo Pank teenis esimesel poolaastal Eestis 567 miljonit krooni kahjumit, eelmisel aastal sai pank sel perioodil veel 374miljonilise kasumi.

Laenude allahindluste maht kasvas Sampol 971 miljoni kroonini. "Enne laenude allahindlusi oli pangandustegevuse kasum 404 miljonit krooni, suurenedes aastaga üheksa protsenti," märkis Rehe.

Majanduskeskkond on jätkuvalt pingelises seisus. Võib prognoosida, et klientide maksevõime 2009. aasta teisel poolel nõrgeneb, lisas ta. "Ettevõtted on ka nõudlikumad omavahelises maksekultuuris, mis on väga mõistlik, aga paraku võib see mõjutada ka panga ja kliendi maksekäitumist," rääkis Rehe.

Investeerimisportaali tarkinvestor.ee omanik Kristjan Lepik usub, et kuigi Sampo laenude allahindlused olid teises kvartalis oodatust suuremad, on kahjum järgmistes kvartalites pisem.

"Allahindlused olid küll oodatust suuremad, kuid üldine provisjon tähendab seda, et järgmistes kvartalites on kahjum tõenäoliselt väiksem," ütles ta. "Kui võrrelda konkurentidega, siis on Sampo tulemused minu jaoks üsna ootuspärased," rääkis Lepik.

Tema sõnul tuleb kindlasti arvestada sellega, et teise kvartali kahjum oli tingitud laenude allahindlustest ehk provisjonidest. "Üle poole Sampo provisjonidest moodustasid üldised allahindlused - 493 miljonit krooni versus 478 miljonit krooni, mis ei olnud tehtud konkreetse laenuga seonduvalt, vaid üldise portfelli suhtes, tõenäoliselt ettepoole vaatavalt," selgitas ta.

Lepik toonitas, et Sampo kasum enne allahindlusi oli eelmise aasta esimesest poolaastast suurem. Seega ridade vahelt lugedes pole pilt nii tume, kui poolaasta üle poole miljardi krooni suurune kahjum näitab, märkis ta.

Eile avaldatud tulemustest jäi analüütikule silma veel see, et Sampo on Eestis oluliselt kasvatanud oma hoiuste mahtu - eraisikute puhul 43% ja ettevõtete puhul 36%. See peegeldab trendi, et hoiustajad hindavad Skandinaavia pankade filiaalide riskisust väiksemaks, sõnas Lepik.

Skandinaavia pankade Balti üksuste puhul ei olegi kasumi rida Lepiku hinnangul kvartaalsete numbrite juures praegu olulisim, sest allahindlused on suured ning allahindluste määr sõltub palju sellest, kui konservatiivset lähenemist pank laenuportfelli hindamisel kasutab. "Swedbank tegi suurema allahindluse esimeses kvartalis, Sampo nüüd," tõdes ta.

Sampo panga emafirma Danske Bank teenis esimesel poolaastal sada miljonit eurot kasumit, eelmisel aastal samal ajal oli kasuminumber veel 800 miljonit.

Danske märgib oma pressiteates, et tulemusi ei saa lugeda rahuldavaks, kuid need on aktsepteeritavad, arvestades keerulist olukorda. Panga käive kasvas 48%, 4,3 miljardi euroni, mis on suurim poolaasta tulemus läbi aegade. Kasv saavutati eeskätt tänu Danske Marketsi erakordselt suurele sissetulekule. Panga peamine sissetulekuallikas ehk pangandustegevus kasvas sel perioodil tagasihoidlikult.

Keerulised majandustingimused tegid laenude allahindlused hädavajalikuks. Kokku hindas grupp alla laene kahe miljardi euro eest.

"Tulemused on ootuspärased. Tänu grupi suurele sissetulekule suudab Danske vastu pidada suurtest kahjudest hoolimata. See on vajalik pikaks veninud majanduslanguse puhul," ütles panga tegevjuht Peter Straarup.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:11
    Otsi:

    Ava täpsem otsing