Miljonäride mäng

12. august 2009, 07:22

Eesti jalgpallikoondisega täna õhtul
vastakuti minev Brasiilia koondis on kahtlematult maailma tipptegija. Koondises
on mitmed superteenistusega mängijad, kelle sissetulek ületab kuni sada korda
Eesti mängijate oma.

Näiteks täna A. Le Coq Arena platsile tulev 26aastase poolkaitsja Ricardo Kak? aastasissetulek on 9 miljonit eurot, kuuteenistus 750 000 eurot. Nädalas paneb sportlane seega taskusse üle kolme miljoni Eesti krooni. Selline teenistus viib Kak? maailma paremini teenivate jalgpallurite tabeli tippu.

Maailma 10 paremini teeniva jalgpalluri seas on kokku kolm brasiillast. Enim teenivate tabelis kuuendal kohal olev Ronaldinho Eestisse siiski ei tule. Nimelt läbib AC Milani ülekaaluga kimpus mängija Itaalia meedia teateil klubi juures eriprogrammi ega pääsenud lihtsalt koondisse.
Küll aga on kohal ründaja Robinho, kes on tabelis kümnendal kohal teenistusega, mis küündib aastas 5,6 miljoni euroni, kuus 473 000 euroni. Nädalas teenib Inglismaal palliv brasiillane Eesti rahas ligi kaks miljonit krooni.

Eesti mängijate teenistuse kohta nii lihtne infot leida pole. Eesti Jalgpalli Liit selle kohta statistikat ei pea, infot valdavad klubid seda aga kergelt välja ei anna.

Alaliidu juhatusse kuuluv Nordecon International ASi nõukogu liige Andri Hõbemägi ütles, et tal pole aimugi palju Eesti tippmängijad võiksid teenida, sest ta pole selle teema vastu kunagi huvi tundnud.
Spordiklubi FC Levadia omanik Viktor Levada ei tahtnud samuti Eesti jalgpallurite palkade üle spekuleerida. "Pole eetiline rääkida sportlaste palkadest, see pole avalikkuse asi," ütles mees.

Mõned aastad tagasi oli Eestis mängivate tugevamate jalgpallurite kuuteenistus 30-40 000 Eesti krooni, välismaal võisid Eesti mängijad teenida ligi 100 000 krooni kuus.
Jalgpalliliidu avalike suhete juht Mihkel Uiboleht ütles, et nüüd võivad need summad olla juba oluliselt suuremad, kuid täpset suurusjärku ei tahtnud ka tema öelda.

Kaka (paremal), Felipe Melo (vasakul) ja Robinho Kaka (paremal), Felipe Melo (vasakul) ja Robinho

Läbi aegade suurim telesündmus

Eesti Jalgpalli liidu avalike suhete juht Mihkel Uiboleht märkis, et kui hiljuti räägiti palju Madonna kontserdist, siis täna õhtul on kohal 20 Madonnat, sest Brasiilia mängijad on tõelised superstaarid.
Seda näitab kasvõi see, et 150 maailma riiki kannab mängu üle ja televaatajate hulk võib küündida sadade miljoniteni.
"Ühtegi Eestiga seotud üritust pole kunagi varem televisiooni kaudu nii paljudes riikides edastatud," ütles Uiboleht. Kahjuks ei teeni Eesti Jalgpalliliit selle pealt midagi, sest kõik teleõigused Brasiilia mängudele müüb Brasiilia alaliit.
Staadion müüakse täis, selles pole küsimustki, lisas Uiboleht. Eile õhtuse seisuga oli müüdud umbes 7500 piletit, kokku tuleb täna õhtul staadionile ligi 8500 vutifänni. Uibolehe sõnul tuleb lisaks Eesti jalgpallisõpradele kohale inimesi ka Brasiiliast, USAst, Inglismaalt, Saksamaalt, Hollandist, Itaaliast, Lätist, Leedust, Soomest, Venemaalt.

Tähtis on mäng, mitte tulemus

Kuid mida oodata mängult? Andri Hõbemägi ütles, et oluline on koondise häälestatus. "Ootan, et jalgpallikoondis teeb samasuguse ürituse nagu viimati Portugali vastu. See häälestatus ja see, mida nad mängu sisse panevad, on kõige olulisem. Sealt edasi öelda, et kas 1:4 või 4:1, on juba mõttetu. Meie jaoks hakkab kõik pihta sellest, kuidas me suureks mänguks valmis oleme, see näitab meie kvaliteeti. Seetõttu olen koos koondisega hästi häälestatud," rääkis Hõbemägi.
Jalgpallihuvilisest metalliärimees Levada ütles, et ootab ilusast jalgpalli ja nauditavat vaatemängu.
"See on suur pidu Eesti jalgpalli jaoks ning seetõttu pole oluline, mis seis lõpuks jääb," ütles ta.

NUMBER
150 maailma riigi jalgpallifännid saavad televisiooni vahendusel osa tänaõhtusest Eesti-Brasiilia sõpruskohtumisest. Jalgpalli Liidu hinnangul tuleb sellest suurima auditooriumiga telesaade Eesti ajaloos, kunagist Eurovisiooni lauluvõistlust jälgis keskmiselt 166 miljonit inimest enam kui 30 riigis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. August 2009, 10:02
Otsi:

Ava täpsem otsing