India veekasutus ei ole jätkusuutlik

13. august 2009, 15:27

NASA satelliitmõõtmised näitavad, et India
on teel väga tõsise veekriisi poole. Riigi loodeosas langeb põhjaveetase
keskmiselt 4 cm aastas.

Ajakirjas Nature avaldatud artiklis kirjutavad NASA teadlased, et selle olukorra põhjustajaks ei ole mitte kliimamuutused, vaid liiga intensiivne põhjavee väljapumpamine. Vett kasutatakse peamiselt põllumajanduses, kusjuures eriti suures koguses raiskab vett riisikasvatus.

Uurimus avaldati kõigest kaks päeva pärast India valitsuse hoiatust, et riik on teel tõsise veekriisi suunas. Sel aastal on olukord keskmisest karmim seetõttu, et mussoonihooaeg ja sellega kaasnevad vihmasajud on olnud tavapärasest nõrgemad, kirjutas BBC.

Siiski ei saa ilma süüdistada veepuuduses. „Uurisime vihmasadude intensiivsust viimase kümne aasta jooksul, millest selgus, et selles ei ole olulisi muutusi ega mingit selget trendi,“ ütles Matt Rodell NASA-st.

NASA teadlaste andmed on saadud kaksiksatelliidilt, mida tuntakse GRACE’ina (Gravity Recovery And Climate Experiment). Kaks satelliiti lendavad üksteise järel mööda sama trajektoori Maa orbiidil. Kui Esimese satelliidi alla jääb tugevama gravitatsiooniväljaga maakoore osa, siis tema kiirus suureneb pisut ning vahemaa kahe satelliidi vahel pikeneb.

Erinevus on küll väga väike, kuid täpsete lasermõõtmiste abil teevad satelliidid omavahelise kauguse kindlaks ning arvutavad sellest lähtudes gravitatsioonivälja tugevuse. Kui tugevama gravitatsiooniväljaga ala kohale jõuab teine satelliit, hakkab vahemaa nende vahel taas vähenema. Seega oleks kaks satelliiti nagu nähtamatu vedruga üksteise külge kinnitatud.

Palju kordi üle sama ala lennates on võimalik hinnata vastava piirkonna gravitatsioonivälja muutusi ning teha sellest järeldusi muu hulgas ka näiteks põhjaveetaseme kõrguse kohta. Satelliidid on olnud töös kuus aastat ning selle ajaga on vaatlusalune piirkond Loode-Indias (Rajasthani, Pandžabi ja Haryana osariigid) kaotanud 109 kuupkilomeetrit põhjavett.

Põhjavett kasutatakse peamiselt riisikasvatuses. Selline raiskav tegevus on aga väga efektiivne saagikuse tõstmise seisukohalt, sest nii on riisisaak võimalik isegi seitsmekordistada, võrreldes kasvandustega, mis loodavad vaid vihmale.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. August 2009, 16:06
Otsi:

Ava täpsem otsing