Deflatsioon Euroopas juulis süvenes

16. august 2009, 15:30

Juulis langesid tarbijahinnad euro käibele
võtnud riikides läinud aasta juuliga võrreldes keskmiselt 0,7%, mis on euro
ajaloo kiireim langus.

Suurimad hinnalangused registreeriti Iirimaal (-2,6%), Belgias (-1,7%) ja Luksemburgis (-1,5). Kõige kõrgem inflatsioon oli euroalal Soomes (1,2%).

ELi 27 liikmesriigis oli keskmine inflatsioon juulis aastatagusega võrreldes 0,2%. Juuniga võrreldes langesid hinnad 0,6%. Väljaspool euroala oli hinnalangus kõige suurem Eestis (-0,4). Kõige kiirem inflatsioon oli Rumeenias (5,0%). Lätis ja Leedus oli inflatsioon vastavalt 2,1% ja 2,6%.

„Tööpuuduse kasvu tõttu oleme olukorras, kus hinnad on jätkuvalt surve all,“ kommenteeris agentuurile Bloomberg BHF Banki ökonomist Mario Jung. „Keskkond jääb hapraks ka majandusekasvu taastudes. Sellest ei piisa, et firmad saaksid läbi suruda kõrgemaid hindu,“ lisas ta.

Juunis kasvas tööpuudus euroalal 9,4%le, mis on kümne aasta kõrgeim näit. Jaekaubandus oli juulis languses 14. kuud järjest.

Inflatsioon, millest on välja arvatud energia ja toidu hinnad, aeglustus juulis 1,3%le, mis on viimase kolme aasta madalaim näit. Energia hinnad alanesid võrreldes läinud aasta juuliga, mil nafta hind rekordeid lõi, 14,4% ning eelnenud kuuga võrreldes 1,8%.

Saksamaal kukkusid tarbijahinnad aasta baasil esimest korda viimase 22 aasta jooksul (-0,7%).

Wall Street Journal kommenteeris, et ehkki oodatust paremad uudised majanduskasvu taastumisest Saksamaal ja Prantsusmaal hakkavad inflatsiooninäitajat jälle üles suruma, on deflatsiooni praegu veel vara surnuks tunnistada. Euroala kahe suure riigi majanduse toibumine on täna alles hapral alusel.

Esimest korda läksid tarbijahinnad euroalal langusesse tänavu juunis (-0,1%).

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. August 2009, 15:30
Otsi:

Ava täpsem otsing