Naela 24 aasta tugevaim ralli võib lõppeda

17. august 2009, 20:51

Naela 24 aasta tugevaim ralli, mis on
kestnud viis kuud, võib lõppeda. Bank of England üritab kahanevat majandust
elavdada trükivärskete pangatähtedega. Vaatamata taanduvale inflatsioonile peab
Suurbritannia meelitama investoreid kõrgemate intressidega, vahendab
Bloomberg.

10. märtsist 5. augustini on nael tugevnenud dollari vastu 23,5 protsenti. Naela tugevnemise taga on spekulatsioon, et Ühendkuningriigi varade hinnad tõusevad, kui kuue aastakümne sügavaim majanduslangus taltub. 6. augustil ütlesid keskpangas baasintresse sättiva komitee liikmed, et majandussurutis on oodatust sügavam. Keskpank suurendab võlakirjade ostu 40 protsendi võrra, 290 miljardi dollarini. Kuue päeva pärast ütles keskpanga juht Mervyn King, et inflatsioon kukkus tõenäoliselt alla Bank of Englandi soovitud inflatsioonitaseme.

„Olen superkaru naela suhtes,“ ütles BNP valuutastrateegia juht Hans-Günter Redeker. „Bank of England on andunud mõista, et nad ei saa endale lubada tugevat naela.“

Keskpanga juht ja Suurbritannia peaminister Gordon Brown üritavad elustada majanduskasvu suurendades laenu võtmist, eelarvepuudujäägi ja raha trükkimise abil. Käimasoleval rahandusaastal (kuni 2010. märts) plaanib valitsus emiteerida rekordilise 220 miljardi naela eest valitsuse võlakirju. Reitinguagentuur Standard Poor's hoiatas, et Suurbritannia võib kaotada tippkrediidireitingu AAA.

„Suurbritannia fundamentaalnäitajad ei ole kindlasti kenad,“ ütles FX Conceptsi juhatuse esimees John Taylor. „Käib võistluses vähem koleda tiitlile ja USA jääb mõneks ajaks mitte kõige koledamaks.“

Ta prognoosis, et nael ei tugevne rohkem kui viis USA senti, enne kui saab löögi septembris, oktoobris ja novembris, kus nael võib maksta 1,45 dollarit. Analüütikute konsensus on, et 2010. aasta esimeses kvartalis maksab nael 1,64 dollarit. Nael maksis õhtupoolikul 1,6335 dollarit.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. August 2009, 20:51
Otsi:

Ava täpsem otsing