Pandade lõpp võib saabuda juba kahe põlvkonna pärast

17. august 2009, 15:20

Hiinas elavad hiidpandad võivad looduses
välja surra juba kahe või kolme põlvkonna jooksul, kuna riigi kiire majanduslik
areng seab ohtu pandade elupaigad, teatas Maailma looduse fond WWF.

Probleem seisneb selles, et pandade elupaik jagatakse järjest väiksemateks tükkideks, elupaiga fragmenteerumine takistab aga loomadel vabalt ringi liikuda ja endale sigimispartnereid otsida. Sugulusristumine viib aga geneetilise mitmekesisuse vähenemiseni ja see võib mõjuda rängalt pandade tervisele, kirjutas AFP.

"Kui pandad ei saa paarituda teistest elupaikadest pärit pandadega, võivad nad juba kahe-kolme põlvkonna jooksul välja surra,“ ütles Pekingis baseeruva WWF liigikaitseprogrammi juht Fan Zhiyong. „Tegutseda tuleb kohe.“

Sugulusristumise oht üha suureneb, vähendades pandade viljakust ja vastupidavust haigustele. Fani sõnul piiravad pandade vaba liikumist eelkõige kiirteed. „Ilmselt peaksime kohati pandade heaks loobuma infrastruktuuri arendamisest. Muud lahendust ma ei näe,“ ütles Fan.

Hiinas elab vabas looduses umbes 1590 hiidpandat, enamik neist riigi edelaosas asuvas Sichuani provintsis, põhjapoolses Shaanxi provintsis ja riigi loodeosas asuvas Gansu provintsis. Vangistuses on varasemate aruannete kohaselt kasvatatud umbes 180 pandat.

Lisaks elupaikade kadumisele muudab pandade päästmise raskeks ka nende märkimisväärselt madal sugutung ja sigimisedukus. Pandasid paljundada üritavad teadlased on pidanud appi võtma äärmuslikke meetmeid, näidates pandadele videoid teiste pandade paaritumisest või treenides pandade vaagna- ja jalalihaseid.
Pandade lõpp võib saabuda juba kahe põlvkonna pärast

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. October 2009, 13:16
Otsi:

Ava täpsem otsing