Värvilised metallid paremad väärismetallidest

17. august 2009, 08:24

Kes on ostnud kulda teenimise eesmärgil, on
pidanud tänavu küll pettuma. Värviliste metallide ja ka hõbeda hind on kerkinud
palju jõudsamalt.


Kui kulla hind on tõusnud tänavu dollarites 8,3 protsenti, siis vase hind on hinnas juurde võtnud 107,9 protsenti. Vasest ei jää palju maha plii, mille hind on kallinenud 93,7 protsenti. Nikli hind on tõusnud 76,1 protsenti, tsingi oma 58,1 protsenti, tina 41,6 protsenti ja alumiinium 33,8 protsenti. Teinekord vaese mehe kullaks nimetatud hõbeda hind on tõusnud 32 protsenti.
Miks on värviliste metallide hinnad võrreldes väärismetallidega paremini esinenud? Värviliste metallide hinnad sõltuvad majanduses toimuvast. Kui majandus langeb, kipuvad metallide hinnad kukkuma, kui on buum, siis tõusma. Eriti tsükliline on vask, mida kasutatakse laialdaselt ehituses, masina- ja autotööstuses. Kuld ja vähemal määral hõbe on aga nn väärtuse kandjad. Kõrged väärismetallide hinnad on peletanud ära ehete ostjaid ning on asemele toonud inimesi, kes viivad kokkuostjatele müügiks kullasepateoseid ja lauahõbedat.
Loe pikemalt tänasest Äripäevast!

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. August 2009, 08:24
Otsi:

Ava täpsem otsing