Tallinna abiprojekt tuleb kallilt kätte

18. august 2009, 07:00

Tallinna linnavalitsus tutvustas eile
munitsipaalkorterite uut etappi, millega üüritakse ehitusärimeestelt Raivo
Rannalt ja Aivar Tuulbergilt Lasnamäe getos vastvalminud linnakortereid hinnaga,
millega saaks vanalinnas "unikaalse elamise".

Kümne aastaga peavad Tartu ettevõtjad Rand ja Tuulberg Lasnamäe kõige tontlikumasse, Raadiku piirkonda ehitama 1170 korterit. 15 korterelamu eluruumide netopind on kokku ca 76 800 ruutmeetrit ning rendihind 136 krooni kuus ruutmeetri kohta.

Abilinnapea Eha Võrgu sõnul on linn juba paar kuud üritanud nimetatud rendisummat väiksemaks kaubelda. Seni pole see õnnestunud.

Seda viimati nimetatud hinda ei maksa aga mitte korteri üürija, vaid Tallinna linn. Korteri üürija - näiteks Tallinna õpetaja, lasteaednik, politseinik, ämmaemand või meditsiiniõde - maksab vastvalminud majas vaid 30 krooni ruutmeetri eest. Korterite üürihinda on võimalik kord aastas kuni 20 protsenti tõsta või langetada.

Linnapea Edgar Savisaar nimetas seda sotsiaalelu- ja majanduse elavdamise programmiks. Tema sõnul on see praeguses kriisiolukorras vajalik lüke, sest ei hoolitse mitte ainult alla 16aastast last kasvatavate inimeste elamispinna eest, vaid turgutab ka kõrbema kippuvat ehitusturgu.

Projekt hoogustub veel
Savisaar lubas eile, et mõne aasta pärast hakatakse Kristiinesse ja ka Lasnamäele järjekordseid uusi linna üürimaju ehitama. Kokku ehitatakse 1000 korterit. Linnapeal terendab silme ees Helsingi eeskuju.

"Teise elamuehitusprogrammi lõppedes 2015. aastal peaks olema linna omanduses 7 protsenti elamufondist," ütles Savisaar. "Näiteks Helsingis on linna omanduses viiendik elamufondist."

Tartu linnapea Urmas Kruuse sõnul meenutab õpetajatele, muuseumi- ja teatritöötajatele poolmuidu linnale palju kallimaks maksma minevate korterite üürileandmine pensionäridele 1000 krooni maksmist.

"Siin ei ole majandusliku mõtlemise või arvestusega vähimatki pistmist. Tegemist on poliitilise otsusega, millega ettevõtjad võivad igati rahul olla. Neile ei saa midagi ette heita. Lobistada võivad kõik, aga otsuse teeb ikkagi poliitiline linnavalitsus," oli reformierakondlane Kruuse kriitiline.

Loe seda, mida ehitusettevõtete juhid Tallinna abikorterite ehitusest arvavad, pikemalt Äripäeva tänasest lehenumbrist!

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. August 2009, 07:56
Otsi:

Ava täpsem otsing