Buffett: valitsusvõla kontrollimatu kasv ohustab majandust

19. august 2009, 18:35

Legendaarne investor Warren Buffett ütles,
et USA peab hakkama tegelema massilise raha pumpamise tagajärgedega
finantssüsteemi, kuna see kujutab endast ohtu majandusele ja dollarile, vahendab
Bloomberg.

Buffett kirjutas New York Timesis, et föderaalvalitsuse raha üleujutus päästis finantssüsteemi ja USA majanduse ja et USA majandus on nüüd nõrgal majanduse paranemise teel. Kuigi ta aplodeeris Föderaalreservi ning Bushi ja Obama administratsioonide abinõudele, näeb ta ohtu, kuna USA liigub eelarvepoliitika osas tundmatutes vetes.

Valitsus püüab elavdada ärikulutusi ja kodumajapidamiste omi 787 miljardi dollarilise abiprogrammiga. USA Riigikassa ja Föderaalreserv on kulutanud miljardeid finantsinstitutsioonide päästmisele. 30. septembril lõppeval eelarveaastal peaks prognooside kohaselt USA eelarvepuudujääk ulatuma 1,841 triljoni dollarini.

USA eelarvepuudujääk ulatub 13 protsendini SKPst ning võlg kasvab 56 protsendini SKPst.

„Kui majandus taastub, peab Kongress lõpetama võla suhte SKPsse kasvu ja hoidma meie võlakirjade kasvu meie sissetulekutega samal tasemel,“ ütles ta. „Kuna valitsuse kulutused jooksevad 185 protsendi tasemel eelarvetuludest, on vaja suuri muutusi maksunduses ja kulude osas. Majandus seda eelarveauku täita ei suuda.“

„Kontrollimatu dollarite väljalase põhjustab kindlalt ostujõu languse,“ lisas guru. „Dollari saatus on Kongressi kätes.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. August 2009, 18:35
Otsi:

Ava täpsem otsing