IMF: maailmamajandus toibumas, armid sügavad

19. august 2009, 11:15

Maailmamajandus on II Maailmasõja järgsest
sügavaimast kriisist toibumas, kuid sellest on jäänud „sügavad armid“, mille
tagajärgi tarbijad ja firmad tunnevad veel aastaid, ütles Rahvusvahelise
Valuutafondi (IMF) peaökonomist Olivier Blanchard.

Investeeringud arenevatele turgudele „ei pruugi varasemas mahus taastuda veel mitme aasta jooksul,“ ütles Blanchard ning ehkki eelolevatel kvartalitel on oodata, et mitmed riigid näitavad SKP languse asemel kasvu, „ei ole see kasv veel piisavalt tugev, et vähendada tööpuudust, mis hakkab taltuma ehk alles tuleval aastal,“ vahendas Bloomberg.

Juulis avaldatud IMFi prognoosi järgi kasvab maailmamajandus tuleval aastal 2,5% (aprillis prognoosis IMF 2010. a kasvu 1,9%). Tänavu kahaneb maailmamajanduse kogutoodang 1,4%.

Blanchard hoiatas, et valitsuste kasvav võlakoorem ei võimalda riiklike abiprogrammidega majandust enam „väga pikalt“ ergutada.

Olulise tähtsusega maailmamajanduse toibumisele on see, kas ja kuivõrd suudab Aasia ergutada kodumaist tarbimist, et see toetaks USA eksporti. „USA polnud üksnes riik, kust kriis valla pääses, vaid sellel on keskne koht ka maailmamajanduse toibumises,“ ütles Blanchard.

Kui Hiina, Jaapan ja ülejäänud Aasia riigid ei taha või ei suuda oma jooksevkonto ülejääki kärpida, võib see tähendada USA majanduse aeglasemat toibumist ja poliitilise surve kasvu, et majandust riigieelarvest veelgi turgutada. See tähendaks aga uusi laene, mis võib lõpuks küsimärgi alla seada USA eelarvedefitsiidi kärpimise väljavaated.

„Kui eelarvedefitsiidid jäävad püsima liiga pikaks ajaks, võib küsitavaks muutuda võlakohustuste täitmine, kasvada mure USA valitsuse võlakirjade ja dollari pärast ning vallanduda kapitali pagemisele USAst,“ ütles Blanchard. „Dollari väärtus võib kokku variseda, põhjustades uue ebastabiilsuse ja suure määramatuse perioodi, mis majanduse toibumise jälle kursilt lükkaks.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. August 2009, 12:10
Otsi:

Ava täpsem otsing