Endine Porsche boss uurimise all

21. august 2009, 15:46

Saksa uurijad on luubi alla võtnud Porsche
endise juhi Wendelin Wiedekingi ning veel teisigi inimesi kahtlustatuna
turumanipulatsioonis ja siseinfo edastamises Volkswageni ülevõtmise katse puhul,
kirjutas CNN.

Wendelin WiedekingStuttgarti uurijad otsisid eile läbi Porche peakorteri. Hiljuti andis Porsche teada, et kavatseb liituda Volkswageniga, katse üle võtta palju suurem rivaal, on ajanud ettevõtte pankroti äärele.

Porsche kõneisik lükkas ümber prWendelin Wiedekingokuröri süüdistused. Ta kinnitas siiski, et kahtlusaluste hulgas on Wiedeking ja endine finantsjuht Holger Härter, kes olid mõlemad sunnitud eelmisel kuul lahkuma ettevõttest kuna ettevõtte omanikud ei toetanud neid enam.

Stuttgarti prokurör Claudia Krauth ütles, et uurimist alustati pärast Saksa finantsregulaatori Bafini kaebust. Bafin alustas uurimist, kas turgu võidi mõjutada juba varem sel aastal pärast seda kui Saksa pressis toodi välja, et Porsche oli turge eksiteele juhtinud plaaniga võtta üle VW.

Vaieldav optsiooni strateegia samastas Porche riskifondiga. 2008. aastal teenis Porsche 6,8 miljardit eurot kasumit VW optsioonidega kauplemisest ning ainult 1 miljardi autode müügi pealt.

Selline strateegia jättis turud pimedusse ja ajas investorid üle maailma vihaseks.

Saksa suurima institutsionaalse investori DWS väärtpaberite osakonna juht Henning Gebhardt kutsus Saksa valitsust üles tegutsema antud juhtumi puhul.

Porsche neli aastat pikk katse võtta üle VW moonutas VW aktsiate hinda, muutes ühel hetkel ettevõtte üheks maailma väärtuslikumaks.

Porsche otsustas aga eelmisel nädala müüa optsioonid Katari emiraadile, paljastades kui palju raha autotootja võimalikku ülevõtmisse pani. Pärast seda on VW aktsia hind langenud rohkem kui 40% 144 euroni.

"Surve müüa on tohutu. Kunstlik mull VW ümber vaibub järgnevatel nädalatel veelgi," ütles Gebhardt.

Bafin ütles eile, et hakkas uurima VW viimaseid aktsia hinna liikumisi. Investorite ärritus suurenes veelgi, kui ilmnes, et Porsche omas 50% ulatuses VW eelisaktsiate optsioonide, mis müüdi samuti emiraadile.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. August 2009, 16:56
Otsi:

Ava täpsem otsing