Otseinvesteeringud Venemaale kukkusid rekordiliselt

21. august 2009, 19:08

Otseinvesteeringud Venemaale kukkusid selle
aasta esimesel poolel 45 protsenti 6,1 miljardi dollarini, vahendas
uudisteagentuur Bloomberg.

Tegemist on suurima langusega alates 1999. aastast, mil Venemaa statistikaamet on arvestust pidanud. Kokku langesid investeeringud, kaasa arvatud krediidi ning investeeringud väärtpaberiturgudele, 30,9 protsenti 32,2 miljardi dollarini.

„Arvestades survet krediiditurule ja ebakindlusele nii Venemaal kui ka globaalselt oleks üllatav otseinvesteeringute kasv,“ kommenteeris uudisteagentuurile UralSib Financial peaanalüütik Vladimir Tihomirov. „Mind ei üllataks, kui me näeme kolmandas kvartalis veel väiksemaid numbreid,“ lisas ta.

Välisinvesteeringud võlakirjadesse ning aktsiatesse langesid 25 protsenti 862 miljoni dollarini võrrelduna sama perioodiga aasta tagasi. Võrreldes eelmise kvartaliga kasvasid aga portfelliinvesteeringud seitse korda, sest nafta hinna tõus aitas kerkida Venemaa aktsiaturul 23 protsenti.

Investeeringud Venemaa jaekaubandusse, kuhu läks eelmise aasta esimesel poolel kõige rohkem investeeringuid, on kukkunud peaaegu 41 protsenti kaheksa miljardi dollarini. Näiteks IKEA kaubanduskeskuse avamine Samaarasse viibis erimeelsuste tõttu kohalike võimudega kaks aastat. Alates 2000. aasta märtsist, mil maailma suurim mööbli jaemüüja Vene turule läks, on IKEA-l kohalike võimudega vähemalt neli suuremat sorti erimeelsust.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. August 2009, 19:08
Otsi:

Ava täpsem otsing