Ettevõtjad: haige on pigem surnud kui elus

22. august 2009, 16:19

Mõned poliitikud räägivad Eesti majanduse
elavnemise ja stabiliseerimise tundemärkidest, kuid osad inimesed, kes on
majandusega vahetult seotud, ei näe mingit olukorra paranemist.

"Ma ei näe mingeid märke, et majandus hakkaks elavnema," räägib Paekivitoodete Tehase OÜ juhatuse esimees Vladimir Libman. "Kuigi valitsus hakkas midagigi tegema. Näiteks võttis laenu. Seda pidanuks ette võtma umbes pool aastat tagasi, kuid küsimusega, mida teha, hakkasid meie poliiVladimir LibmanVladimir Libmantikud tegelema alles nüüd. Parimal juhul võib majanduse elavnemist oodata kevadel. Annaks Jumal, et me kõik elaks sügise ja talve üle."

Ka Kunda sadama juht Aleksandr Nikolajev ei tunneta majanduse elavnemist. Ta olevat ainult kuulnud, et see algas. "Elavnemine saabub siis, kui algab tõus ning suureneb tarbimine arenenud kapitalistlikes riikides," usub Nikolajev. "Esimene elavnemise tundemärk on see, kui suurem osa Eestis toodetud kaupu läheb ekspordiks. Meie poliitikud rikkusid ära sisetarbimise ning selle taastamine võtab palju aega."

Eesti Autoettevõtete Liidu juht Villem Tori on veendunud, et veonduses ei ole ega tule niipea mingit elavnemist: "Väga raske on öelda, millal kõik stabiliseerub. Arvan, et juba kriisieelse taseme saavutamine võtab väga kaua aega."

Mingeid elavnemise tundemärke ei näe ka Audes LLC OÜ juhatuse liige Igor Tjurin. "Kui rääkida stabiilsusest, siis me stabiilselt veereme allamäge," märgib tema. "Tarbimine kahaneb, töötus kasvab. Kütteperiood teeb asja veel hullemaks. Arvan, et majandus hakkab elavnema mitte varem kui 2010 suvel, st pärast kütteperioodi lõppu."

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. August 2009, 16:48
Otsi:

Ava täpsem otsing