Keskpankurid hingavad kergendatult

22. august 2009, 18:13

USA Föderaalreservi korraldataval
iga-aastasel keskpankurite kokkutulekul hingavad pankurid seekord kergemalt
globaalse majanduse väljavaate osas kui veel mõned kuud tagasi, kirjutas The
Wall Street Journal.

"Majanduse kollapsi hirmud oluliselt taandunud. Pärast teravat langust aasta jooksul, näib majanduslik aktiivsus taastuvat nii USA-s kui ka mujal. Väljavaade kasvule järgmisel aastal on hea," ütles Föderaalreservi juht Ben Bernanke reedel.

Nagu sobivalt tulevad pärast seda sõnavõttu veel häid uudiseid: kinnisvara müük hüppas USA-s juulis 7,2%, mis tähendab neljandat kuud tõusu. Euroopa Keskpanga juht Jean-Claude Trichet ütles, et on lausa imepärane, et pangaametnikud üle maailma reageerisid nii kiiresti pärast pärast šokki eelmise aasta septembris.

Kuid Bernanke hoiatas, et mitmel finantsturul püsib pinge ning et majanduse taastumine on algul suhteliselt aeglane ja töötus tuleb järk-järgult alla kõrgeimatelt tasemetelt.

Iisraeli keskpanga juht ja tuntud makroökonomist Stanley Fischer rõhutas aeglaselt lahkuvat ebakindlust. "Palju on veel teha, et tuua pangandussüsteemi tagasi tervise juurde ning on mitmeid häid põhjuseid, miks karta ebastandardset taastumist," lisas ta.

Šveitsis Baselis oleva Rahvusvaheliste Arvelduste Panga (BIS) ehk nn keskpankade keskpanga kolm ökonomisti ütlesid konverentsil, et 2010. aasta teises pooles võib osade riikide majandus, mida majanduskriis kõige enam mõjutas, jõuda kriisieelsele tasemele. Mõned analüütikud konverentsil leidsid siiski, et see on liialt optimistlik.

Majanduse taastumise märgid panevad keskpankurid delikaatsesse seisu: nad peavad tagasi tõmbuma oma päästeplaanides ning tõstma intressimäärasid õigel ajal, et vältida inflatsiooni, kuid mitte liiga vara, et mitte tappa sellega taastumist selle algfaasis. Kuid kõrge töötuse tase, habras kinnisvara- ja pangandussektor, ülemäärased tootmismahud viitavad sellele, et intressimäärade tõusu niipea tulekul ei ole.

Jackson Hole'is toimunud konverentsil oli tuntavalt vähem pingeline kui kahel eelmisel aastal. Bernanke lendas kohale neljapäeval ning tegi jalgsimatka Föderaalreservi asepresidendi Donald Kohni ning teise tippjuhi Kevin Warshiga. Eelmisel aastal veetsid Fedi töötajad enamiku aja toas ning püüdsid leida lahendusi finantskriisile.

 Jean-Claude Trichet (vasakul) ja Ben Bernanke pankurite kokkutulekul Jean-Claude Trichet (vasakul) ja Ben Bernanke pankurite kokkutulekul

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. August 2009, 18:25
Otsi:

Ava täpsem otsing