Balti ministrid: ühtlasest tulumaksust pole plaanis loobuda

Sirje Rank 24. august 2009, 00:00

"2010. aastal tahaksime maksunduses näha stabiilsemat olukorda," ütles Leedu rahandusminister Ingrida Šimonyté, mööndes, et 2009. aastal on maksude alal päris palju muudatusi olnud. Küll aga käib riigis praegu debatt eluhoonete kinnisvaramaksuga maksustamise üle, mis Šimonyté sõnul pole siiski otsene kriisimeede, vaid põhimõtteline arutelu. Samuti arutatakse võimalikku sotsiaalkindlustusmaksete tõstmist. Kindlasti ei plaani Leedu loobuda ühtlasest tulumaksust, kinnitas minister.

Ka Läti rahandusminister Einars Repše ütles, et tuleval aastal Läti suuremaid maksumuudatusi ei kavanda. "Me ei plaani ettevõtete ega üksikisikute osas suuremaid maksumuudatusi, välja arvatud see, mis juba on välja öeldud - kapitalitulu maksustamine 10%ga ning varamaksu baasi laiendamine," ütles Repše. Kui praegu on varamaksuga maksustatud maa ja ärikinnisvara, siis nüüd on plaanis maksustada ka eluase.

"Püüame, et üldine maksukoormus ei tõuseks," ütles Repše. Neli viiendikku meetmetest, mille eemärk on Läti riigieelarve tulusid ja kulusid tasakaalustada, peavad tulema kulude kärpimise, mitte tulude tõstmise arvel, ütles Repše, rõhutades, et ka Läti valitsusel "pole mingit plaani ühtlasest tulumaksust loobuda ega käibemaksu tõsta".

"Eestil praegu uudist pole," ütles Eesti rahandusminister Jürgen Ligi küsimuse peale, milliseid maksumuudatusi ettevõtjatel tulevast aastaks oodata oleks. "Käibemaksu oleme tõstnud, aktsiisi tõstnud, kaotanud käibemaksu erisusi," loetles Ligi, lisades, et praegu pole arutusel ei kinnisvaramaksu ega muid uusi makse. Perspektiivis on eesmärk üha enam maksukoormat üle kanda tarbimisele. "Kahjuks kriisi ajal pole me suutnud jätkata tulumaksu alandamist," ütles Ligi.

Lisaks maksuteemadele arutasid ministrid üldist olukorda Balti riikide majanduses, tuleva aasta eelarvete koostamist, olukorda finantssektoris ning Euroopa struktuurivahendite kasutamist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 18:58
    Otsi:

    Ava täpsem otsing