AUTOD: Ka Sina, Brutus – Dodge RAM saab hübriidmootori

1706-aripaev 24. august 2009, 13:25

Kui siiani on USAs toodetud sõidukid tuntud
eelkõige suurte mootorikütuse õgijatena, siis nüüd on uued tuuled jõudnud ka
sealsesse autotööstusesse: seda tõestab Automedia fotodel olev Dodge RAM
Hybrid.

2010. aastal müügile jõudev klassikaline pick-up on varustatud 5,7-liitrise V8ga, mille silindreid saab vastavalt jõuallikale langevale koormusele kas välja või sisse lülitada. Nii töötab mootor väikestel koormustel vaid neljasilindrilisena, ülejäänud neli silindrit rakenduvad aga vastavalt vajadusele. Tänu sellele väheneb märgatavalt auto kütusekulu.

Hübriidsuse annab Dodge RAMile aga eriline, kahe elektrimootoriga käigukast. Tegu on BMW, Mercedese ja GMi koostöös valminud lahendusega, mis on juba kasutusel Chevrolet Silverado ja GMC Sierra hübriidmudelitel. Mõlemad elektrimootorid võivad autot liigutada kas iseseisvalt või siis koos bensiinimootoriga. Üleminek ühel režiimilt teisele toimub sujuvalt ja juhile märkamatult.

Suurima kokkuhoiu annab hübriidjõuallikas eelkõige linnaliikluses, kus kütusekulu vähenemist lubatakse vähemalt kolmandiku võrra, maanteel peaks kütusekulu vähenema aga viiendiku.

Lisaks kasutab Dodge RAM Hybrid ära ka pidurdamisel tekkivat energiat, laadides nii auto akusid. Hetkel pole selge, kui palju Dodge RAM Hybrid oma tavajõuallikaga versioonist kallim tuleb, samuti pole mingit infot hübriidmudeli Euroopasse eksportimise kohta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. August 2009, 13:28
Otsi:

Ava täpsem otsing