Kliinikum hangib ravimeid oma arsti firmalt

24. august 2009, 06:53

TÜ Kliinikumi onkoloogi Ragnar Heido
ühemehefirma käibe- ja kasumikõver on muljetavaldav - mees on aastate jooksul
müünud enda tööandjale isikliku erafirma kaudu 130 miljoni krooni eest
keemiaravipreparaate.

29 aastat TÜ Kliinikumi hematoloogia-onkoloogia kliinikus töötava Heido firma ASi Chirurgicus konkurendid keemiaravimite hangetel AS Magnum Medical ja Tamro Eesti AS on ühemehefirmast mitme sammu võrra maas.

"Ma ei saa aru, kuidas te ei suuda uskuda, et ka ühemehefirma võib hangetel edukalt esineda ja neid võita, kui on korralikult valdkonda uurinud ja kodutöö ära teinud," lausus Heido.

"See on suur töö uurida välja, mis on kõige paremad ravimid kõige parema hinnaga. Ma ei näe isegi teoreetilist võimalust, et saaksin kellegagi midagi kokku leppida. See konkurents, mis on tootjate ja hulgimüüjate vahel… See on ikka metsik," lisas ta.

Heido tunnistas, et oli ka ise üllatunud, kui raamatupidaja talle ettevõtte mullust edu mainis.

"Ega ma neid numbreid ju igapäevaselt ei vaata. Kui raamatupidaja ütles, et käive kasvas mullu kaks korda, siis oli imestus suur. Aga järgmisel aastal langeb käive umbes kaks korda, sest sel aastal kaotasin mitmeid Kliinikumi suuri hankeid, ka kallid ravimid on ära kadunud," märkis ta.

Miks Heido üldse isikliku äriühingu lõi?

Tohter meenutab, et asutas ASi Chirurgicus 1990ndate keskpaigas seetõttu, et tol ajal raviti vähki ainult noaga. "Piiri taga nägin, et kvaliteetsed ravimid on maailmas siiski olemas. Hakkasingi uurima, kuidas neid Eesti patsientideni toimetada," meenutab Heido äriühingu algusaastaid.

TÜ Kliinikumi juhatuse liikme Mart Einasto sõnul ei tasu Heido äriedu ja tema töökoha vahel seost otsida.

"Ettevõtlusvabadus on põhiseaduslik õigus. Dr. Heido töötab kliinikumis vaid osalise koormusega, mis peaks talle jätma aega ka muudeks tegevusteks, millesse kliinikum sekkuda ei saa," ütleb Einasto. Ta lisas, et Heido ei ole osalenud ühegi hanke ettevalmistamisel ega hankekomisjoni töös.

"Ravimite hangete puhul on otsustavaks kriteeriumiks maksumus. See, et AS Chirurgicus on võitnud aastate jooksul rea hankeid, on tulenenud parimast hinnapakkumisest," lisas Einasto.

Ravimite hulgimüügifirma AS Oriola tegevjuht Aare Järvelaid Tartu konkurendi edule siiski nii leebelt ei vaata.

"Minu meelest on see räpane bisnis. Olla arst, kes neid ravimeid kasutab ja samal ajal neid ise tööandjast haiglale pakkuda… Isegi kui seal ei ole mingit sõbramehe suhet, siis selline mulje on väga kerge tekkima. Liiatigi siis, kui enda töökohas on mitmeid hankeid võidetud, kuid mujal ei ole õieti kätt sisse saadud," on Järvelaid kriitiline.

Kommentaar
Ain Kaare

TÜ Kliinikumi Hematoloogia ja luuüdi transplantatsiooni osakonna juhataja

Paljudel juhtudel ei tule meile keemiaravimitele ühtki pakkumist või võitnud firma ei suuda enda lepingujärgseid kohustusi täita. Sellistel juhtudel on Chirurgicus paljudel kordadel meid kiiresti hädast välja aidanud ja öelnud, et ta võib neid ravimeid maale tuua, kui hanke võitja sellega hakkama ei saa. Ja lõpuks, kui hankesse ei tulegi ühtki teist pakkumist, mis me siis tegema peame!?

Minul kui komisjoni liikmel on temaga kokkupuude võib-olla kolm korda aastas koridoris ja räägime siis paar sõna juttu. Ta töötab teises osakonnas kui mina. Meil igapäevast lävimist ei ole. Eesti on paraku nii väike. Kõik tunnevad kõiki. Valdkond on nii spetsiifiline. Kui hakkaksime inimeste vahel valima, kaotaks lõpuks kogu ühiskond. Ma ei usu, et rinnavähihaiged väga õnnelikud oleksid, kui dr Heido siin ameti maha paneks, sest ta juhtumisi toob ka ravimeid maale.

mis on mis
Chirurgicus AS
-Tegevusala: ravimite ja muude apteegikaupade hulgimüük haiglatele ja apteekidele
-Juhatuse ainus liige ja ainuomanik Ragnar Heido (55) - TÜ Kliinikumi Hematoloogia-onkoloogia kliiniku radio- ja onkoteraapia osakonna arst-õppejõud; Kirurgide, Onkoloogide ja Onkoteraapia seltsi liige; Eesti Arstide Liidu liige.
-Nõukogu: Helli Kelk (74) - Elva haigla endine ortopeed, Jaan Kelk (71) - TÜ Kliinikumi sisekliiniku endokrinoloog, Valve Lehtsaar (78)
-Aadress: Mäksa küla, Tartumaa
-Asutatud: oktoober 1996

tasub teada
Komisjoni koosseis, kui TÜ Kliinikumi apteegile Lunini tänaval on ostetud onkoloogilisi ravimeid:
-Esimees: Urmas Siigur, juhatuse liige
Liikmed:
-Irja Uiboleht, Ühendapteegi direktor
-Silvia Zirel, Ühendapteegi ostujuht
-Hele Everaus, Hemato-onkoloogiakliiniku juhataja
-Peeter Padrik, Hemato-onkoloogiakliiniku direktor
-Ain Kaare, Hemato-onkoloogiakliiniku osak. juhataja
-Eva Kuusik, Ühendapteegi proviisor
-Rein Pähkla, TÜ arstiteaduskond, kliinilise farmakoloogia õppetooli hoidja

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. August 2009, 08:11
Otsi:

Ava täpsem otsing