Swedbank: hirmu investeerimise ees on rohkem kui vaja

24. august 2009, 14:49

Nii Eesti kui maailma majanduses on juba
piisavalt stabiliseerumise märke, et ettevõtjad võiksid tähelepanu üksnes kulude
kärpimiselt pöörata tootmise laiendamisele ja mõelda uutele turgudele,
leiab Swedbank Eestis.

„Näeme peamise ohuna, et ettevõtja ja tarbija reageerib üle,“ ütles Swedbanki krediidiportfelli juhtimise valdkonnajuht Urmas Simson. Ettevõtjad arvestavad mahtude langusega ja järeldavad sellest, et investeerida pole mõtet. „Täna on märgid, et stabiliseerumise aeg võib olla käes,“ ütles Simson.

Nii on Eestis teises kvartalis hõive vähenemine tööstussektoris peatunud ning ka jaekaubanduses on veebruarist-märtsist kuude lõikes juba näha olukorra stabiliseerimist. Ehituses langus jätkub, kuid 12 kuu perspektiivis on sealgi kohanemine lõpule jõudmas.

„Mahud stabiliseeruvad ja põhivarade hinnad enam oluliselt ei lange. Sellest lähtumine on õigem suund kui kulude kärpimine ja valmistumine mahtude vähenemiseks,“ ütles Simson.

Swedbanki ettevõtete panganduse tegevdirektori Artjom Sokolovi sõnul on esimene tõususektor eksport, kust kevadest saadik on tulnud julgustavaid signaale. „See on koht, kus pank on nõus ettevõtjaid toetama.“ Ütles ta. Samuti investeeringuid seadmetesse, mis tõstavad ettevõtte kasumlikkust.

Swedbanki laenumahud Balti riikides on esimesel poolaastal 9% kahanenud ning pank tõmbab Balti riikides koomale. Sokolov põhjendab seda kogu majanduse kokkutõmbamisega, mis sunnib ka panka uute oludega kohanema. Panga laenupoliitika pole karmimaks muutunud, kui kinnisvarast saadud õppetunnid välja arvata, ütles Sokolov.

Laenuklientide valikul rõhutab Swedbank tänasel päeval siiski enam „klassikalisi“ kriteeriume. Laenu taotleval firmal olgu tugev juhtkond ja hästi läbi mõeldud äriplaan, likviidsuspuhver ootamatusteks, konto Swedbankis ja parimal juhul ka kindel rahavoog. Samuti on pank valmis laenu pakkuma ELi struktuurifondide omafinantseeringu osa katteks, mis võimaldaks nii kohalikel omavalitsustel kui ettevõtetel eurorahad käiku lasta.

Pank tahab rõhutada, et liigne konservatiivsus majandustsükli põhjas on sama halb kui liigne optimism headel aegadel.

„Eraisikud ja ettevõtted oma käitumisega panevad paika majandustsükli põhja,“ ütles Urmas Simson, mööndes samas, et ka teisel poolaastal prognoosib Swedbank Eestis siiski pigem ettevõtete laenuportfelli vähenemist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. August 2009, 15:43
Otsi:

Ava täpsem otsing