Vähi: võitja on see, kelle firma jääb alles

Katariina Krjutshkova 25. august 2009, 00:00

Tiit Vähi ennustab rasket aastat. "Euro on veel mitme aasta kaugusel. Reservid on otsas. Laenurahaga ja maksude tõstmisega püütakse täita eelarveauke. Välisraha sissevool oluliselt ei parane: ei laenuraha ega ekspordi suurenemise kaudu. Eesti on ummikmaa - majandus enam ei lange ega tõuse, vaid jätkab põhjas. Paljud ettevõtted sunnitakse võileivaraha eest omanikku vahetama," maalis Vähi järgmise aasta kohta trööstitu pildi.

Ettevõtjad on Vähi arvates suuremad muutused oma suhtumises ja tegevuses juba ära teinud. "Need, kes tegemata jätsid, jäid totaalselt hiljaks," tõdes Vähi. "Nõudlus vähenes ja ettevõtjatel sündisid realistlikud plaanid. Nii palju, kui sai müüa, ka toodeti. Finantseeringud lükati tulevikku," loetles ta.

Vähi hinnangul on maailmas kriisi põhi juba praegu käes, aga Eestis mitte. "Eestis lõpeb kriis siis, kui suudame taastada toodete ja teenuste konkurentsivõime välisturgudel, olles samas pragmaatilised ja aktiivsed ka idaturul," ütles ta. "Praegu need paranemismärgid puuduvad. Eks kiratseme edasi."

Jüri Mõisa arvates toob aga järgmine aasta rahunemist. "Mõni asi läheb paremaks, mõni halvemaks. Mõne halvemaks mineva asjaga ollakse lihtsalt rohkem rahul," ütles ta.

Mõisa hinnangul ettevõtjad midagi muutma ei pea. Tema arvates tulevad võitjatena välja pühendumisega töötanud inimesed, fanaatikud.

Millal lõpeb kriis? "Minu arvates on ta juba lõppenud," ütles Mõis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:11

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing