Sõõrumaa soovitab äri Eestist välja viia

Katariina Krjutshkova 27. august 2009, 00:00

Sõõrumaa arvates on Eesti ja maailma majanduse seis järgmisel aastal sama nagu praegu või pisut nukram. "Ma ei taha seda pessimismi siin edasi anda. Olen kaks aastat tagasi välja öelnud, mis seal juhtub. Ainult kõik need Sussaninid, alates ajakirjanikest ja lõpetades riigijuhtidega, saavad tagantjärele aru," ütles ta. Meenutuseks, vene rahvuskangelane Ivan Sussanin eksitas 17. sajandil Poola sõdurid sohu.

"Ma ei arva, et mingit suurt positiivset muutust maailmamajanduses toimub, aga Eesti hädad on veel ees. Ühinen Tiit Vähi arvamusega, et võitja on see, kes järgmisel aastal üldse olemas on," oli Sõõrumaa pessimistlik.

Mida peaksid ettevõtjad oma tegevuses ja suhtumises muutma? "Kui tiivad kannavad, siis ära kolima ja mujal äriga tegelema," soovitas Sõõrumaa. "Selline reaaläri ei ole siin võimalik. Võib-olla vaid nendel, kes tegelevad äriga, mille turg on kaugel teisel pool piire. Sellel võib jumet olla. Kõik, mis on orienteeritud siia kohalikule turule, sellel küll mingit tulevikku pole."

Sõõrumaa sõnul on võitjad need, kelle elus tuleb järgmine kevad, kaotajad aga on pankrotihaldurite ja muude administreerijate kätes.

Ta meenutas enda kahe aasta taguseid sõnu, et viis aastat tuleb hämarat aega. "Tegelikult on kolm aastat nüüd veel jäänud. Jah, vähemalt kaks-kolm aastat on veel hämarat aega," kinnitas ta.

Sampo panga juhi Aivar Rehe sõnul on jätkuvalt võitjad ekspordile orienteeritud ettevõtjad. "2009 on nad ellujääjad ja 2010 on nad võitjad. See ei pea tähendama tugevat kasumi teenimist. See on ka hea, kui on säilitatud käive, ja stabiilsus on ka hea märk, lisas ta.

Rehe ei taha kasutada sõna "kaotajad", aga ta nentis, et kinnisvaraarendusega seotud valdkond ei saa veel 2010. aastal hoogu kätte. "Ei toibu ehitussektor ega ehitusmaterjalide sektor, seal ei ole tõusupotentsiaali," ütles ta.

"Pangad on koos ettevõtjatega šoki üle elanud. Kiired ekspordituru langused, mis aset leidsid, on ära olnud," kirjeldas ta olukorda. Tema sõnul pole ettevõtjad veel uute oludega kohanenud, aga on kohanemas.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:12
    Otsi:

    Ava täpsem otsing