Soome tõstab käibemaksu

Sirje Rank 28. august 2009, 00:00

Üldise käibemaksumäära tõusuga praeguselt 22 protsendilt 23 protsendile rahastab Soome valitsus peaminister Matti Vanhaneni Keskerakonna ühe peamise valimislubaduse elluviimist - alandada Soomes toiduainete käibemaksu. Teise suure koalitsioonipartei Koonderakonna survel alaneb Soomes tuleval aastal ka restoranitoidu käibemaks toidukaubaga samale tasemele. Seda siis Soomes üldise käibemaksumäära tõusu hinnaga.

Rahandusminister Jyrki Katainen on rahul, et kompromiss valitsusparteide vahel sündis ilma tulumaksu tõstmata ja et valitsuse laenuvajadus on nüüd tuleval aastal 500 miljoni euro võrra väiksem.

Mitmed Soome Kauppalehti küsitletud majanduseksperdid aga muretsesid, et käibemaksu tõstmine tuleva aasta 1. juulil võib pärssida Soome majanduse toibumist, pannes tarbimisele piduri ja suurendades palganõudmisi, suurendada ostuturismi Eestisse või ärgitada Soome firmasid skeemitama, korraldades äriasju näiteks Ahvenamaa kaudu. Hoiatatakse, et 1990. aastate majanduskriisist oleks kiiremini toibutud, kui keset langust poleks makse tõstma hakatud.

Käibemaksu tõstmine toob tuleval aastal Soome riigikassasse 650 miljonit eurot. Toidu ja restoranitoidu käibemaksu alandamine vähendab laekumisi aga 750 miljoni euro võrra. Puuduv 100 miljonit eurot on plaanis koguda vahepeal Soomes kaotatud "magusamaksu" taastamisest maiustustele ja karastusjookidele. Nagu märkis Soome kultuuriminister, aitab see Soomes ühtlasi ülekaalulisuse probleemi lahendada.

Kriitika, et käibemaksu tõus lööb kõige valusamalt kõige väiksema sissetulekuga elanikke, pareeris valitsus maksuvaba miinimumi tõstmisega.

Palju on ka toidukauba käibemaksu langetamise kriitikuid. See on kallis otsus - riigieelarvesse jääb laekumata 500 miljonit eurot ajal, mil majanduslangus ja tööpuuduse kasv õõnestavad valitsuse eelarvepositsiooni.

Teisalt on küsitav maksukärpe positiivne mõju nii tarbija rahakotile kui ka tööhõivele - maksulangus ei pruugi hindades kajastuda ning kauplused ei hakka seetõttu rohkem töötajaid palkama. Küll aga võib hõivele soodne olla restoranitoidu odavnemine. Kolmandaks on üle ilma praegu üldine suund kaudsete maksude tõstmisele - selles valguses teeb Soome sammu vastupidises suunas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:12

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing