Kuidas kinnisvaraärimehed Faktolt mitu nahka koorisid

28. august 2009, 18:04

Autode müügiga tegeleva Fakto Auto
majandusaruandes seisab, et ettevõte garanteerib emafirma kümnetesse
miljonitesse kroonidesse ulatuvaid investeerimislaene, mis võeti kasutusele
kinnisvarabuumi haripunktis.

Mida AS Fakto sel ajal soetas? Kinnistusregistrist on näha, et ettevõte ostis 2007. aasta oktoobris kinnistu Tallinnas aadressil Pirita tee 72 ja hakkas sinna uhket hoonet ehitama.

Nähtav toitumisahel algab Urmas Sõõrumaast. Temale järgnevad OÜ Mereilu (praegune omanik Priit Põld), Suurlinna AS, OÜ Immaculate (mõlema omanikud David Oskar Magnus Åkerborg, Claes Magnus Åkerborg ja Sofia Johanna Paulina Åkerborg) ning OÜ Redmont Invest (Guido Kundla ja Robert Herman).

Sõõrumaa käes oli maatükk 1997. a maini. Mereilu püsis magusa maa omaniku staatuses 1997. a maist 2001. a juulini, Suurlinna AS 2001. a juulist 2005. a juulini, Immaculate 2005. a juulist sama aasta septembrini ja Redmont 2005. a septembrist 2007. a oktoobrini.

Omanikevahetusega kasvasid ka hüpoteegid. Mereilu omanikuks oleku aegu seati kinnistule 3 miljoni kroonine hüpoteek Shell Eesti ASi kasuks. Immaculate sai laenu Eesti Ühispangast, AS Nord/LB Latvijalt ja Hansapangalt, igaühe kasuks seati 5,5 miljoni kroonine hüpoteek.

Redmont Invest tagas kinnistuga Hansapangast ja Balti Investeeringute Grupist saadud laene, viimase puhul on sisse kantud kaks 10 miljoni kroonist hüpoteeki.

Et kinnistu turuväärtus kasvas nagu pärmi peal, sai Fakto 2007. a detsembris seada juba 24 miljoni kroonise hüpoteegi. Tema hakkas sellele maatükile lõpuks ka ehitama.

Kriisi puhkedes vallandusid kired. Ehitus oli peatatud ning ettemaksu tagasi küsinud OÜ Voxcom Invest nõudis kohtus Fakto pankrotti. Märtsis sõlmisid Fakto ja Voxcom Invest kohtuvälise kokkuleppe, mille tulemusel sai Voxcom ettemaksu tagasi ja leping lõpetati.

Enamvähem samal ajal on kinnistusregistrisse kantud 8,3 miljoni kroonine hüpoteek ehitusettevõtte Koger Partnerid kasuks, mis kehtib tänini.

Tänase päeva seisuga on Faktol 4,2 ja Fakto Autol 3,5 miljoni kroonine maksuvõlg. Maksuvõlast on ajatatud 3,3 miljonit krooni.

AS Fakto pole mullust majandusaasta aruannet äriregistrile veel esitanud. Fakto Auto sai 378,7 miljoni kroonise käibe juures 5,8 miljonit krooni kahjumit. 2007. aastal oli käibeks 394,4 ja kasumiks 2,9 miljonit krooni.

Pirita tee 72 kinnistu on võõrandatud Fakto Pirita Auto ASile, mille majandusaruannet äriregistris samuti veel poel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. August 2009, 18:21
Otsi:

Ava täpsem otsing