Pevkur: asendusemadusega tuleb edasi minna

29. august 2009, 10:27

Sotsiaalminister kinnitas kirjas
õiguskantslerile, et absoluutne surrogaatemaduse keeld ei pruugi olla
põhjendatud ning peab vajalikus asendusemade kontseptsiooni väljatöötamist.

Eilses, 28. augusti vastuskirjas õiguskantsler Indrek Tederi küsimustele kinnitab sotsiaalminister Hanno Pevkur asendusemaduse teemaga jätkamise vajalikkust. Täna kehtiva seaduse järgi on asendusemadus Eestis keelatud. Nii sotsiaalministeerium kui justiitsministeerium on tunnistanud, et absoluutne keeld ei ole põhjendatud ning teema vajab põhjalikku ja laia arutelu.

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul tuleb toetada kõiki peresid, kes soovivad last saada. „Sündimuse suurendamine on rahvuse säilimisel ülioluline. Mitmed otsused, nagu vanemahüvitis, kunstliku viljastamise toetamine ja muud tegevused on toetanud perede soovi saada lapsi ning tõstnud iivet. Asendusemadus aitaks saada lapsi neil peredel, kel tervise tõttu on see kättesaamatuks jäänud,” ütles Pevkur. „Loomulikult tuleb koos meedikute, eetikute ja juristidega kõik detailid läbi arutada, et kaitstud oleks nii tulevase lapse, vanemate kui asendusemade õigused,” lisas minister.

Sotsiaalministeerium ning Eesti Bioeetika Nõukogu korraldasid 27. mail 2009. aastal konverentsi „Asendusemadus – probleemist lahendusvõimalusteni”. Konverentsil tõdeti, et asendusemadus võiks olla aktsepteeritav meditsiinilistel põhjustel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. August 2009, 10:27
Otsi:

Ava täpsem otsing