Riia börsil suurem tõus

Romet Kreek 31. august 2009, 00:00

Tallinna börsil käib meeldiv tõus, nagu ka laiemalt maailmas. Vähemalt börsil on märgata optimismi, isegi kui seda veel majanduses tunda ei ole. Kuid börs peakski ju liikuma majanduse arengutest eespool.

Reedene börsipäev oli fantastiline. Tallinna börs tõusis 3,3 protsenti, Vilnius 3,8 ja Riia 7,8 protsenti.

Pikemaajaliselt teeb aga Riia börs alles tasa mahajäämust teiste Balti masutiigrite aktsiarallist. Tänavu on Riia börs tõusnud 13,8 protsenti Tallinna 44,5 ja Vilniuse 59,2 protsendi vastu.

Kui Tallinnas sõitsid reedel vaid kolme ettevõtte aktsia hinnad üles enam kui kümme protsenti, siis selliseid dekatõusjaid leidus Riias kuus ja Vilniuses kaheksa.

Leedu investoreid hoiab sarnaselt Eesti omadega põnevil see, kas TeliaSonera pakkumine läheb kaubaks või mitte. Erinevalt meist, kes me oleme sisuliselt valitsuse otsuse pantvangis, otsustab aga Leedus investorite vaba tahe, kuna valitsuse käes on vaid näpuotsatäis TEO LT aktsiaid.

East Capital ütles Äripäeva sõsarlehele Verslo Žinios, et pakkumine tehti liiga madal ja nad ei müü oma aktsiaid (kaks protsenti TEO LT aktsiatest).

Ka Swedbanki ja Finasta analüütikute hinnangul on pakkumine tehtud liiga madala hinnaga. Alates esmaspäevast on Leedus institutsionaalsed investorid ostnud TEO LT aktsiaid peaaegu sama hinnaga, millega TeliaSonera soovis osta. Seetõttu võib spekuleerida, et neil on pikemaajalised sihid ning nad ei müü aktsiaid TeliaSonerale.

Euroopas valitses tänu neljapäeva õhtul USAs avaldatud Delli tulemustele positiivne meelestatus. Ka Euroopas tuli üle analüütikute ootuste majandustulemusi ning positiivseid kasumihoiatusi. Analüütikud võtsid ette aktsiate varasemad hinnasihid ja soovitused ning tõstsid neid.

Näiteks Hollandi kütuse ja kemikaalide ladustamiskompanii Royal Vopak, mille aktsiat investor Toomas neljapäeval juurde ostis, andis reedel positiivse kasumihoiatuse ning teatas kasvanud käibest ja kasumist ning protsentuaalselt ladude samal tasemel täitumusest kui aasta eest, kuigi ladude mahtu on kasvatatud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:12

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing