Ettevõtjad peavad käibemaksu tõusu leevendamiskava mõttetuks

Katariina Krjutshkova 02. september 2009, 00:00

Kahepäevase arutluse järel võttis riigikogu eile erakorralisel istungjärgul vastu eelnõu, mille kaudu proovitakse pehmendada ettevõtjatele käibemaksumäära tõstmise lühikesest etteteatamisajast tulenevat mõju.

Omanimelise poeketi omanik Oleg Gross arvas, et käibemaksutõusu pehmendaval eelnõul pole suurt sisu ja üleminekuperioodi kehtestamine on isegi poolenisti asjatundmatu. "Sellest üleminekuperioodi pikendamisest ei saa ma üldse aru, sest meil on tehtud kõik õigel ajal," ütles ta.

Grossi sõnul tõi järsk käibemaksumuudatus kaasa tööjõukulusid, sest inimesed pidid öösel tööle tulema hinnasilte muutma. Tema sõnul ei mängi aga enam erilist rolli, kas riik kompenseerib ettevõtjatele tekkinud kulutused või mitte. "Eelnõu on mõttetu ja tagantjärele targutamine. Enne oleks pidanud nendele asjadele mõtlema," sõnas Gross.

Ettevõtja Rein Kilk leidis, et käibemaksu järsk ja järelemõtlematu tõstmine tegi kõige suuremad kahjud juba ära ning praegune käibemaksumuudatust pehmendav eelnõu on vaid kniks ettevõtjatele.

"Makse ei tõsteta niimoodi üleöö, et jooksvaid tühje auke täita. Mul on riigi pärast kurb meel," ütles Kilk. Vastu võetud seadus on Kilgi arvates pigem riigikogu mainekujundusprojekt.

Rimi Eesti Food ASi turundusjuht Evelin Mägioja ütles, et eelnõuga kaasnevad kompensatsioonid kuluksid marjaks ära, kuid kõiki kulusid pole võimalik rahasse ümber arvutada. "Kui tekivad lisakulud, on ju positiivne, et need kompenseeritakse. Aga ega otsust tagasi ei pööra," kommenteeris Mägioja võimalust, et riik hüvitab käibemaksumuudatusega kaasnevad kulud ettevõtjatele.

"Loodame lihtsalt, et sellise lühiajalise etteteatamisega muudatusi rohkem ei tule," lausus Mägioja.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:12
    Otsi:

    Ava täpsem otsing