Mart Laar: kindel on vaid see, et ma komisjoni ei lähe

02. september 2009, 10:40

Ma ei soovi kandideerida Siim
Kallase asemel Euroopa Komisjoni, sest peaksin siis loobuma oma avalikust
tegevusest, kirjutas Mart Laar oma blogis.

Järgneb väljavõte Mart Laari blogist.

Lugesin Äripäeva ja olin algul üllatunud, siis tegi kirjutatu mulle nalja, lõpuks aga pean avaldama tunnustust kõigile, kes üritavad mind panna Euroopa Komisjoni liikme kohale kandideerima. Tänan soovituste eest, kuid ma tõesti ei taha seda teha.

Olen öelnud korduvalt ajakirjandusele, kirjutanud oma blogis ja kinnitanud ka peaministrile, et ma ei soovi nimetatud ametikohale kandideerida. Seetõttu ei saa ma aru, miks mõni ajakirjanik järjekindlalt sama juttu ajab. Kas lugemisoskus on otsa saanud või on sel mingi muu põhjus, seda ma ei tea. Igal juhul võiks selle jutu lõpuks jätta, minu otsus on selge.

Miks ei soovi ma Euroopa Komisjoni kandideerida? Vastus on selge: ma ei soovi loobuda oma avalikust tegevusest ei Eestis ega väljaspool seda. Euroopa Komisjoni liikmena on kirjadel Obamale lõpp peal. Euroopa Komisjoni liige peab eeskätt teenima Euroopa huve ning esindama hästi oma maad – poliitikategemine peaks olema siin välistatud.

Seetõttu oleks tark valitsusparteidel mitte kõrgeid ametikohti omavahel jagada, vaid mõtelda laiemalt – miks mitte ka suhteliselt mittepoliitilise kandidaadi peale. Nii on seda mitmed maad, näiteks Soome teinud – ja olnud seetõttu komisjonis vägagi edukad. Soomes on suudetud kandidaate nimetada ka opositsiooni ridadest – eeldusel, et tegemist on kandidaadiga ühest kahest suuremast erakonnast Euroopa Parlamendis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. September 2009, 10:46
Otsi:

Ava täpsem otsing