Rahvusvahelist kosmosejaama ähvardab kokkupõrge kosmoseprügiga

03. september 2009, 12:39

Rahvusvaheline kosmosejaam on
kokkupõrkekursil suurema kosmoseprügi tükiga ning võib olla sunnitud oma
trajektoori muutma, et hävitavate tagajärgedega õnnetust vältida, teatas
NASA.

Teravdatud tähelepanu on pälvinud Euroopa kosmoseagentuuri 2003. aastal orbiidile saadetud raketist Ariane 5 eraldunud osa. Kõige lähemale kosmosejaamale ja selle külge kinnitunud kosmosesüstik Discoveryle satub tükk kosmoseprügi selle nädala reedel. Tõenäoliselt möödub ta orbitaaljaamast vähem kui kolme kilomeetri kauguselt, kuid vajaduse korral on astronautidel võimalik 16 riigi ühise kosmose-eelposti orbiiti ka korrigeerida, kirjutas Reuters.

Rahvusvahelise kosmosejaama rajamine on siiani maksma läinud 100 miljardit dollarit ning hetkel on ta koduks kolmeteistkümnele astronaudile. Kosmosejaam asub maapinnast enam kui 300 kilomeetri kõrgusel.

Kosmoseprügi on muutumas üha teravamaks probleemiks. NASA hinnangul tiirleb Maa orbiidil üle 19 000 enam kui 10 cm läbimõõduga kasutut objekti. Nende hulk suurenes oluliselt, kui Hiina 2007. aastal maailmale mõttetu jõudemonstratsiooni korraldas, tulistades juppideks kasutuks muutunud meteoroloogilise satelliidi. Olulise panuse kosmoseprügi koguse suurenemisse andis ka sel aastal toimunud Venemaa ja USA satelliitide kokkupõrge.
Rahvusvahelist kosmosejaama ähvardab kokkupõrge kosmoseprügiga

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. September 2009, 13:12
Otsi:

Ava täpsem otsing