Kuidas aktsiad popiks saavad

Romet Kreek 04. september 2009, 00:00

Viimase aja arenguid Balti aktsiaturgudel võib võtta vastu mitmeti. Kellel on hiljuti õngekonksud vette visatud, võivad rahul olla. Kes näeb vaid igavesti kestvat masu, need kehitavad õlgu ja leiavad, et küll investorid kaotavad siin taas aktsiates raha. Paljudel ei ole aga börsil toimuvast meie kodukandis ega kaugemal sooja ega külma.

Eile tuli äärmiselt haruldane uudis. East Capital sulges ajutiselt uuele rahale Balti fondi sissepääsu, kuna seda on juba lühikese aja jooksul liiga palju kogunenud. Osta ei ole aga Balti turgudel suurt mitte midagi, kui ei taha aktsiate hindu paigast liigutada.

Õigupoolest, siin on suured ja mingil määral likviidsed Eesti Telekomi ja TEO LT aktsia, kuid need on saanud pakkumised. Balti fondides on neid aktsiaid päris tublisti sees ning isegi täiendava raha juurdevooluta fondid peaksid hakkama mõtlema sellele, et kui need ettevõtted börsilt ära viiakse, siis kuhu raha ringi paigutada.

Olen varemgi täheldanud, kuid mitte nii eredalt ja nii lähedal, kuidas toimuvad kummalised sündmused, mis eraldi ei tohiks nagu maailma vapustada, kuid koos töötavad võimsalt. Näited lähiajaloost. Balti aktsiaturud on olnud maailmamastaabis suurte peksupoiste osas. Kuid oh üllatust, augustis olid kõik kolm Balti börsi tootluselt maailma aktsiaturgude absoluutses tipus. Tänu sellele läks keskmisest paremini ka fondidel, mis on Balti-suunalised.

Kuna uudisteagentuurid kajastasid Balti börside head käekäiku, ilmusid näiteks Rootsis keset meie kohutavat majandusolukorda positiivsed lehelood Balti aktsiatest. Investorite kari kas luges lehti või võrdles fondide tootlusi ja äkki hakkas kõigil kiire varem ärapõlatud fondidesse ja aktsiaturgudele investeerimisega. Rongist ei tohi ju maha jääda!

Kui varem olid fondid hädas aktsiate müügiga, et investorid saaks sealt raha välja, siis nüüd on vastupidine probleem - palju raha tahab osta väheseid vabades kätes olevaid aktsiaid. Unustasin tänusõnad TeliaSonerale, kelle turuhinnast kõrgemad aktsiapakkumised näitasid laiemale üldsusele, et ilmselt on siinsed aktsiad tõsiselt alahinnatud, ning Elcoteqi siinsed varad ostnud Ericssonile.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:12

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing