Juhtkiri: Omanikud istuvad ise rooli taha

1706-aripaev 04. september 2009, 07:28

Eile oli haruldane päev: kaks Eesti
börsifirmat andsid teada tippjuhtide lahkumisest. Andri Avila lahkub OEG ning
Priit Leito Ekspress grupi juhatuse esimene kohalt (mõlemad ettevõtted vahetavad
välja teisigi tipptöötajaid).

Nendele teadetele on viimasel ajal lisandunud teisigi vangerdusi: näiteks Oliver Kruuda loobus hiljuti Kalev Chocolate Factory juhi Kati Kusminiga töölepingu pikendamisest. Kas juhid põgenevad uppuvalt laevalt või on kriis sundinud omanikud verevahetusele?

Äripäev usub, et tippjuhtide lahkumise taga on omanike jõulisem sekkumine ettevõtete käekäiku kriisi ajal. Ilmselt kuuleme juhtide vahetamistest veelgi.

Tuleb küll öelda, et eile teatavaks tehtud börsifirmade juhtide lahkumist ei saa pidada minemalöömiseks. Avila jääb ka edasi OEG nõukokku, samas kui Priit Leito juttu "uuest ja huvitavast väljakutsest" TV3 ja Mediainvest Holdingu tegevjuhina võib selle klišeelikust kõlast (vaat see oleks alles väljakutse mõelda välja üks originaalsem väljend kui "uus väljakutse") hoolimata tõsiselt võtta.

Mõlemad mehed tegid oma tööd hästi, kui oli vaja laieneda ja ettevõtted börsile viia. Aga nüüd pole enam tarvis jõulisi laienejaid või börsileminejaid, vaid omanikud tahavad lasta ettevõtetel oma valvsa silma all edasi tiksuda, kuni ajad paranevad. Seepärast eelistavad nad kindlamaid variante. Ja kõik juhid ise ei taha sellistes tingimustes jääda.

Omanikud, kellel on juhtidega teed lahku läinud, pole võtnud asemele staare. Möödas on ka ajad, kus kommitööstus võttis endale liidri kaubamajast või ehitushiiglane leidis endale juhi lihatööstuse eesotsast - jah, pöördus ju ka Olle Horm "tagasi liha juurde" ehk läks Skanska EMVst Maag Lihatööstust juhtima.

Uued tulijad on enamasti avalikkusele tundmatud inimesed ettevõtete seest. Need on loogilised ametikõrgendused, mis ei anna põhjust spekuleerida, et uued saavad vanadest kehvemini hakkama, kuid need annavad ka aimu omanike kontrollimise soovist.

Samuti ei taha omanikud võtta praegu juhiks mingeid tanke, kes toodaks vaid inimesi lahti laskma. Ekspress Grupis, OEGs, aga ka nt Luterma kontsernis on kokkuhoiuotsused ja suured koondamised juba ära tehtud.

Aktsionärides ei sisenda juhtide lahkumisotsused - mida pealegi võimendavad veel teated omanike aktsiamüügist (Armin Karu müüs taas portsu OEG aktsiaid) - muidugi kindlustunnet. Vähemalt Leito kohta on teada, et ta lahkus omal initsiatiivil, mis on väikeaktsionärile kehv signaal.

Samas on küsimus selles, kas investorid usaldavad pigem seniseid mänedžere või hoopis suuromanikke endid. Kui viimaseid, siis on ju kõik hästi, sest käes on nende valitsemisaeg.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. September 2009, 08:02
Otsi:

Ava täpsem otsing