Josing: hinnalangus võib paari kuu pärast pöördepunkti jõuda

Kadrin Karner 08. september 2009, 00:00

"Võrreldes eelmise kuuga hinnad augustis ei langenud. Siin on kaks vastandlikku mõju. Ühelt poolt ostuvõime ja sissetuleku vähenemine, töötuse suurenemine, aga teiselt poolt käibemaksu lisamine," rääkis Josing. Käibemaksu tõus siiski hindades täielikult ei kajastu, oli ta kindel.

Kuigi toit on üks põhilisi asju, mida inimene hoolimata raha vähesusest vajab, on ka siin palju varieerimisvõimalusi. "Esimene samm on see, et vähendatakse valmistoidu ostmist, teine samm - hakatakse muutma kaubagruppe. Kallimaid tooteid, nagu sinki, juustu, ostetakse vähem," ütles Josing.

Josingu sõnul on nende uuringust näha, et ainuke grupp, kus tarbimine ei vähenenud, oli köögivili. "Seal on tegemist ikkagi odava kaubagrupiga, mis asendab teisi gruppe," märkis Josing.

Köögiviljakasvataja, Procom Investeeringud OÜ omaniku Martin Tiigi sõnul eelistatakse madala hinna tõttu köögivilja isegi enam kui möödunud aastal. "Hinna tõstmisest mõelda on praegu ebareaalne," märkis ta.

Statistikaameti andmetel oli augustis värske puuvili 15,9% ja köögivili 28,5% odavam kui mullu samal ajal.

"Võrreldes eelmise aastaga pole hinnad langenud 28%, vaid langus kisub ikka sinna 50% kanti. Kõige odavamad toiduained on praegu kartul, porgand, kurk," kommenteeris Tiik.

"Suur hinnalangus tuleb sellest, et raha liigub praegu ainult kõige odavamate toiduainete juures. Ketid löövad üksteise võidu hindasid alla, praegu ollakse nõus müüma ka 5%-lise juurdehindlusega," lisas Tiik.

Mis suunas tarbijahinnaindeks edasi läheb? "Järgnevatel kuudel hakkab läbi saama möödunud aastal olnud kalli bensiini ja toidu aeg," rääkis Josing ning lisas, et kui jõuame sinna, võib tarbijahinnaindeks taas tõusma hakata.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:12
    Otsi:

    Ava täpsem otsing