Tallinas käis jälle kõva möll

Tõnis Oja 08. september 2009, 00:00

Investorite käitumine Tallinna börsil on minu jaoks enam kui kummaline. Ajal mil suurinvestorid müüvad, rabavad institutsionaalsed- ja väikeinvestorid müügil olevaid väärtpabereid nii, kuidas jaksavad.

Üheks olulisemaks nõuandeks, mida investoritele antakse, on jälgida ettevõtte juhte ja suuromanikke. Kui ettevõtte nõukogu liikmed ja tegevjuhid ostavad ettevõtte aktsiaid, võib üsna rahulik olla ka väikeaktsionär, kui aga on nad müümas, peaksid investorid olema äärmiselt ettevaatlikud.

On ju suuromanikel ning juhtidel nii ettevõtte enda kui ka tema tegevusharu kohta tunduvalt parem ülevaade kui väikeinvestoritel. Seega peaks nn insaiderite aktsiamüük panema investoreid mõtlema ning hea oleks teada saada nende aktsiamüükide motivatsioone.

Seetõttu tundub äärmiselt kummaline, mis toimus eile Olympic EG ning Nordeconi (endine Eesti Ehitus) aktsiatega.

Olympic EG aktsiate kauplemismaht oli 9,4 miljonit aktsiat ning väärtpaberi hind kerkis 14,06 protsenti, 11,42 kroonini. Nõudlus kasiinokompanii aktsiate järele kasvas nii suureks, et müüginoteeringud kadusid päeva lõpuks sootuks.

Kasiinokompanii suuromanikud Armin Karu ning Jaan Korpusov on vähem kui kuu aja jooksul müünud kaheksa miljonit aktsiat. Eilse ning reedese kauplemispäeva kauplemismahte silmas pidades kuuleme lähipäevadel ilmselt veel kümne miljoni või veel suurema hulga aktsiate müügist ning Karu osaluse langusest alla 50 protsendi.

Aga Olympic pole siin ainus. Reedel sai teatavaks, et Noredeconi suuromanik Toomas Lumani firma Nordic Contractor müüs 2,3 miljonit Nordeconi aktsiat ehk 7,6 protsenti aktsiakapitalist.

Suuromanike aktsiamüükide põhjused pole väga selged. Karu ja Korpusov on öelnud, et raha vajatakse muude projektide finantseerimiseks.

Armin Karu on mees, keda seostatakse Olympicu senise eduga ja seda põhjendatult. Karu on ka välja öelnud, et ettevõtte ambitsiooniks on saada suurimaks kasiinokompaniiks Ida-Euroopas või isegi kogu Euroopas. Mulle ei mahu pähe, et nii ambitsioonika eesmärgi puhul on ühel juhil veel mingeid aktiivseid ärisid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:12
    Otsi:

    Ava täpsem otsing