Eesti konkurentsivõime on allakäigul

ÄP praktikant 08. september 2009, 12:40

Kui eelmisel aastal oli Eesti globaalse
konkurentsivõime edetabelis 32. kohal, siis sel aastal langes ta 35. kohale ja
langust prognoositakse veelgi.

Globaalse konkurentsivõime uuringus selgus, et Eesti pole veel päris keskmise innovatsioonipõhise majanduse nägu. Eesti nõrkuskohtadeks on innovatsioon ja institutsionaalne külg. Samuti jääb Eesti alla tippriikidele äri keerukuse poolest, selgus täna toimunud Maailma Majandusfoorumi (World Economic Forum – WEF) Global Competitiveness Reporti Eesti pressikonverentsil.

Majanduseksperdi Siim Sikkuti sõnul on näha, et Eesti langetab veelgi oma positsiooni ja on võimalik, et lähiajal võib Poola konkurentsi poolest ette pürgida. Viimane on uuringu põhjal Euroopa Liidu kiireim tõusja ja asub praegu 46. kohal, olles tõusnud võrreldes eelneva aastaga seitsme koha võrra.

Euroopa Liidu riikide seas on Eesti konkurentsivõimelt 15. kohal, kuid on kaotanud uute liikmesriikide seas liidripositsiooni. Eestist on möödunud Tsehhi ja Küpros. Eesti edestab Lätit ja Leedut peaaegu iga teguri poolest. Läti ja Leedu positsioonid on eelmise aastaga võrreldes langenud järsult. Läti langus oli 14 kohta ja Leedul üheksa ning nad jäävad konkurentsivõime reas vastavalt 68. ja 53. kohale.

2009-2010 riikide konkurentsivõime TOP 10:

1. Šveits

2. USA

3. Singapur

4. Rootsi

5. Taani

6. Soome

7. Saksamaa

8. Jaapan

9. Kanada

10. Holland

Globaalse konkurentsivõime uuringut annab juba 30. korda välja Maailma Majandusfoorum WEF. Eesti poolsed partnerid on Eesti Arengufond ja küsitluste läbiviija Eesti Konjunktuuriinstituut.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. September 2009, 12:40
Otsi:

Ava täpsem otsing