Ministeerium: eelmise kvartaliga võrreldes SKP enam ei lange

08. september 2009, 14:01

Eelmise kvartaliga võrreldes Eesti SKP enam
ei lange, kuid aastases arvestuses jätkub langus veel mõne kvartali,
kommenteeris rahandusministeerium tänast statistikaameti täpsustust, et II
kvartalis aeglustus SKP vähenemine eelmise kvartaliga võrreldes.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel aeglustus langustempo esimese kvartali kuuelt protsendilt teises kvartalis 3,4 protsendile, teatas rahandusministeerium. Eelmise aasta teise kvartaliga võrreldes ulatus majanduslangus 16 protsendini.

Suurima panuse langusesse andsid endiselt eratarbimine ja investeeringud ning ettevõtete varude kiire vähenemine. Eratarbimise languse süvenemine (21%) on seletatav palgatulu kiire kahanemise ning töötuse jätkuvast kasvust tingitud ebakindlusega. Elanike kasutatava tulu langust aitas veidi leevendada kevadine pensionitõus, teatas ministeerium.

Kiirenevas tempos vähenesid ka elanike ja ettevõtete investeeringud (39%), kus suurima panuse andsid transpordivahendid. Ebakindlates oludes vähendavad elanikud laenukoormust ning hoiavad raha rohkem tähtajalistel hoiuarvetel. Langevate sissetulekute tingimustes tähendab elanike hoiuste jäägi püsimine ministeeriumi teatel säästmise kasvu. Mõnevõrra vastuolulise, kuid positiivse signaali annab elanike ja ettevõtjate kindlustunne, mis on vaatamata negatiivsetele tööturuarengutele ning vähenevale tarbimis- ja investeerimisaktiivsusele kevadest alates liikunud kindlalt optimistlikumas suunas.

Ekspordi vähenemine jooksevhindades teises kvartalis pidurdus, kuid sisenõudluse jätkuva kokkutõmbumise tõttu on impordi langus mõnevõrra kiirenenud. Ekspordihinnad alanesid teises kvartalis 13 protsenti, mis viitab nii nõrgale nõudlusele kui tootmiskulude vähenemisele tööjõu ja toorme odavnemise tõttu.

Majandussektorite lõikes mõjutas teises kvartalis sisemajanduse koguprodukti vähenemist kõige enam ettevõtete sektor, mis panustas langusse 14,5 protsendipunkti. Nõrga sise- ja välisnõudluse tõttu kahanesid oluliselt tööde mahud nii töötlevas tööstuses ja energeetikas kui ka enamikes teenindusharudes. Sellega kaasnes konkurentsi teravnemine ja hindade langus, mistõttu vähenes ettevõtlussektori müügitulu. Ettevõtete kogukasum vähenes mullusega võrreldes koguni kaks korda.

Rahandusministeeriumi suvise majandusprognoosi kohaselt saavutab SKP tase oma põhja selle aasta neljandas kvartalis ning positiivse lisastsenaariumi järgi juba kolmandas kvartalis. See tähendab, et eelmise kvartaliga võrreldes SKP enam ei lange, kuigi aastases arvestuses jätkub langus veel mõne kvartali jooksul.

Statistikaamet revideeris SKP ja tema komponentide aegrida nii erinevate täpsustuste kui ka metoodiliste muutuste tõttu. Näiteks muudeti tegeliku ja kaudse rendi arvestust eratarbimiskulutustes ning klassifitseeriti ümber asutusi ettevõtete ja valitsemissektori vahel. Revisjoni tulemusena hinnati 2008. aasta SKP nominaalne maht 3,3 miljardi krooni võrra suuremaks ning ulatus seega 251,5 miljardi kroonini.

Kuna rahandusministeeriumi viimased prognoosid on tehtud eelmise aegrea põhjal, siis tuleb aegrea korrigeerimist arvestada prognooside tõlgendamisel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. September 2009, 14:01
Otsi:

Ava täpsem otsing