Palju õnne, finantskriis!

08. september 2009, 15:43

Võtke lahti šampus, süüdake kaks küünalt ja
laulge "Palju õnne!", sest finantskriis on saanud kaheaastaseks, kirjutab CNNi
äriblog Business360.

Muidugi võib mitmeid kuupäevasid tähistada krediidikriisi või Suure Majandussurutise algusena. Selle ametlik ristimine ootab ajaloolaste panust. See võib olla näiteks 11. juuli 2007, kui Standard Poors lõpuks leidis oma usu ning tõmbas krediidireitingu alla 612 rämpskinnisvaralaenudel baseeruvatel väärtpaberitel, mille rahavood tulid laenaja tagasimaksetest.

Või 14. september, kui Bank of England astus mängu, et toetada likviidsusega hädas Briti panka Northern Rocki.

Isegi kui sa magasid maha finantskriisi sünni, siis ei saa maha magada selle sünnipäeva. Aasta tagasi sel nädalal võttis USA valitsus üle Fannie Mae ja Freddie Maci, andes sellega signaali metsiku kuu algusele, mis jätkus Lehman Brothersi kollapsiga ning hõõguv kriis muutus elavaks leegiks, mis haaras kogu planeedi.

CNNi ajakirjanik Kevin Voigt meenutas, et tema jaoks algas finantskriis 21. mail 2007. aastal, kui ta vanemad panid müüki ta lapsepõlvekodu Indianas. Möödus kaks aastat, kuid silt "Müüa" seisis ikka maja ees, kuigi vahepeal oli maja vaatamas käinud ligi 100 inimest. Kaks inimest olid tõsisemalt huvitatud, kuid üks oleks pidanud selleks müüma maha oma vana kodu, mida ei juhtunud ning teine ootas pangalt heakskiitu laenuks. Mida samuti ei juhtunud. Et maja atraktiivust tõsta investeerisid mehe vanemad sinna veel 13 000 dollarit remondiks. Ära müüdud sai maja aga alles eelmisel kuul ja seda 105 000 dollari eest, kuigi algne hind, mida taheti oli 135 000 dollarit.

Kuidas on Sinul viimased kaks aastat möödunud?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. September 2009, 16:08
Otsi:

Ava täpsem otsing