Ujuva valuutakursiga Poola astub Eesti kandadele

08. september 2009, 19:01

Eile avaldatud WEFi riikide tulemuste
põhjal langes Eesti konkurentsivõime viimase aastaga kolme koha võrra ja
ettevõtjad leiavad, et madaldumist põhjustab pigem stabiilne valuutakurss.

„Eesti on hoidnud stabiilset krooni kurssi. Ei Poola, Rootsi, Venemaa ega keegi teine pole seda teinud. See on vähendanud meie ekspordieelist," ütles Rootsi päritolu ettevõtja Jaan Sven Männik.

Valuutakursi teema tõstatas Poola üllatuslik edu konkurentsivõime tabelis. Arengufondi majanduseksperdi Siim Sikkut prognoosis täna, et aasta pärast võib Poola konkurentsivõimelt Eestit edestada. „Ida-Euroopa järjestust vaadates võib isegi Poola ette trügida, sest seal on aktiivne tulevikku panustav majanduspoliitiline tegevus,“ ütles Sikkut.

„Tal (Poolal – toim) on muidugi tugev siseturg ja ujuv valuutakurss,“ kommenteeris ettevõtja Rain Lõhmus Poola edu. Pealegi leidis ettevõtja, et erinevalt Eestist on Poolas märksa toimivam kapitaliturg. „Poolas on teadlik tegevus, kuidas kapitaliturgu edendada. Me oleme valinud seda mitte teha,“ lisas Lõhmus.

Tema arvates pole riigi tasandil ettevõtluse arendusse viimaste aastate jooksul panustatud. Pealegi ei võeta Lõhmuse sõnul välismaised õpetussõnu kuulda. „Kui keegi meid õpetab, võtame seda valulikult,“ lausus ettevõtja.

„Kui inimesi kogu aeg kiidetakse ja hästi läheb, on tüüpiline, et nii sportlastel kui ettevõtjatel on risk suure edu paistel vähikäiku teha,“ ütles ka välismaal tegev Lõhmus. Ta polnud täna avalikustatud Maailma Majandusfoorumi konkurentsivõime uuringu tulemusest üllatunud. Pigem ütles Lõhmus, et peaaegu kõik uuringutulemused saabuvad teatud viivitusega.

Arengufondi majanduseksperdi Heido Vitsuri sõnul päästaks Eesti järgneva aasta langusest suurtesse ettevõtetesse investeerimine. „Meie suured [ettevõtted - toim] ei ole piisavalt tugevad. Kuskilt on vaja suurt ideed,“ lausus ta. Vitsur jätkas, öeldes, et praegu teevad ilma vaid suured majandusvedurid ja nendesse investeerimine võiks maailmamõõtmetes edu tuua.

„Kui kümne inimesega ettevõte teeb läbimurde ja suureneb sada korda, ei juhtu midagi,“ nentis Vitsur. Tema sõnul on võimalik mingisugune muutus vaid siis, kui 10 000-liikmeline ettevõte teeb läbimurde ja suureneb kasvõi viiendiku võrra. Ainult siis on efekt tajutav.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. September 2009, 19:01
Otsi:

Ava täpsem otsing