Obama päästab tervishoiureformi

Sirje Rank 09. september 2009, 00:00

Tänane programmkõne USA Kongressi mõlemale kojale peab legendid lõpetama ja käest läinud debati uuesti ohjesse saama. Reformi läbikukkumine oleks Obamale tõsine tagasilöök - tervishoiureform oli põhiteema presidendi valimiskampaanias ning see on hädavajalik USA avaliku sektori võla ohjamiseks.

OECD arenenud riikide tervishoiukulutuste võrdlus näitab, et USAs neelab tervishoid SKPst konkurentsitult suurima osa, 16%. Elaniku kohta on kulutused pea kaks ja pool korda kõrgemad kui OECD riikides keskmiselt, ent n-ö kvaliteedinäitajad jäävad teistele riikidele alla. 46 miljonit inimest on USAs üldse igasuguse tervisekindlustuseta.

Samas näitavad arvamusküsitlused, et tervishoiu teema pole ameeriklaste jaoks praegu kõige põletavam - pigem tuntakse muret töökohtade ja majanduse üldise seisu pärast. Kardetakse, et keeruline reform kisub presidendi tähelepanu olulisemalt mujale. Vaid 42% ameeriklastest toetab Obama tervishoiureformi ning presidendi populaarsusnäitajad alanevad.

Ameeriklasi pelutab 10 aasta peale kavandatud tervishoiureformi maksumus - hinnanguliselt triljon USA dollarit. Olukorras, kus USA võlakoorma kasvu prognoositakse lähikümnendil 9 triljoni dollari võrra, tuntakse hirmu, et võlakoorma all kukub kokku dollar ja kannatab USA positsioon suurvõimuna.

Valitsus kinnitab, et uued kulud on kokkuhoiu ja maksude tõstmisega kaetud, kuid see raha võiks paljude arvates minna pigem USA tänaste hiigeldefitsiitide lappimiseks.

Lisaks on tervishoiureformi ümber palju vassimist ja emotsioone, alates väidetest, et bürokraatide komisjonid hakkavad otsustama, milline vanur edaspidi ravi saab ja milline mitte.

Ägedaimaid vaidlused käivad ettepaneku ümber luua USA eratervishoiukindlustuse kõrvale riiklik alternatiiv, millele on põhimõtteliselt vastu vabariiklased ning kulude kartuses ka osa demokraate. Liberaalid vannuvad samas, et ilma riikliku tervishoiukindlustuseta ükski reformikava Kongressis läbi ei lähe.

Obamalt oodatakse selgust, mida valitsus õieti tahab. Kuidas saavutatakse kulude kokkuhoid ja tagatakse kõigile kodanikele jõukohane tervisekindlustus. Kriitikute sõnul tuleb süsteemi esmalt põhjalikult reformida ja alles siis laiendada. Praegu soosib USA tervishoiusüsteem teenuste ja testide kulukat ülekasutust.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:13
    Otsi:

    Ava täpsem otsing