Heiti Hääle avalik kiri Äripäeva peatoimetajale

09. september 2009, 15:28

Kütuseärimees Heiti Hääl, kes oli käesoleva
aasta 28. nädala võitja ja 36. nädala kaotaja, kirjutas Äripäeva
peatoimetajale avaliku kirja.

Nädala kaotaja avalik kiri ajalehe Äripäev peatoimetaja Meelis Mandelile.

Lugupeetud Meelis Mandel!

Eesti Vabariigis tegutseva ettevõtjana pälvin regulaarse tihedusega Teie poolt juhitava ajalehe tähelepanu. Nagu Äripäevas heaks traditsiooniks on saanud, "äripandavas" ja negatiivses vormis. Halb uudis müüb ja häid ei ole kahjuks ettevõtjatel juba ammu pakkuda. Iseenesest mõista ei ole ma siin mingi erand ja samasugune saatus, olla Teie poolt juhitava ajalehe tampivate rünnakute sihtmärk, tabab kümneid ja kümneid Eesti päritolu tegijaid rohkemal või vähemal määral pidevalt. Tean, Teie kollektiiv on selle üle uhke. Ettevõtjate nurin tähendab Teie käsitluses, et sõltumatu ajakirjandus on õigel teel. Teie saate klikid ja kaasaparastajad, mina saan probleemid. Teie võidate ja mina kaotan. Raha. Sellepärast kaotan, et end Eesti ainsaks majandusleheks pidav Äripäev ei saa suures osas käsitletavatest teemadest vastutustundetult palju aru või on oma uuriva ajakirjanduse sildi all tehtavate lugude puhul laskunud end ühe ja tihti asjast huvitatud allika poolt manipuleerida. Seejuures tuleb Teie kumiiri Joakim Heleniusega nõustuda, et kogu oma pealiskaudsuse juures olete jätkuvalt väga mõjukad. Vaieldamatult iga monopoli peamine eelis.

Huvitav on seejuures see, et eriti häirivad Äripäeva just Eesti päritolu ettevõtjad. Sellest suvisest ühekordsest sähvatusest kutsuda üles tarbima eestimaist kaupa on väga vähe abi. Äripäeva puhul on see suisa silmakirjalik üleskutse, sest igapäevane tegevus on Teil täitnud juba aastaid risti vastupidist eesmärki.

Möödunud nädala lehest saime lugeda, et olen "tihedalt seotud" ühe mütoloogilise laeva kaaperdajaga ja kaaperdaja ise on minuga seotud ettevõtte omanikeringis. Dmitri Savins on tõepoolest töötanud ligi aastapäevad tagasi minu osalusega äriühingu juhatajana. Ei ole seda eitanud - vastupidi. Tundes kodaniku mõned nädalad tagasi televisiooni vahendusel ära, informeerisime sellest kõiki vajalikke isikuid, sh Eesti Vabariigi õiguskaitseorganeid. Vastavale naaberriigi televisiooni meediapäringule vastasime kümme päeva tagasi operatiivselt. Uudis jooksis nädalapäevad tagasi refereerituna läbi ka pea kõigist Eesti meediakanalitest. Kui Läti televisioon oma päringuga meie poole pöördus, oli Äripäeva nn uuriva meeskonna ressurss parasjagu suunatud minu rolli käsitlemisele EAS-i nõukogu liikmena. Ka EAS on asutus, mida Te ei armasta. Kas see Teile meeldib või mitte, EAS on loodud Eesti Vabariigi seadusandja poolt. Sarnased organisatsioonid, mille kaudu riik üritab läbipaistvate reeglite järgi ettevõtlust stimuleerida, töötavad kõikides arenenud maades. Vähem arenenud maades töötab selliseid organisatsioone vähem. Kõik, kes on EAS-ga vähegi kokku puutunud teavad, et nõukogu liikmel puuduvad igasugused võimalused konkreetseid finantseerimisotsuseid mõjutada. Pigem vastupidi. Otsustajad teavad suurepäraselt, et positiivne otsus toob kaasa tähelepanu ja retoorilised küsimused. Sellega seoses kinnitan Teile, et mul puudub EAS-i nõukogu liikmena igasugune moraalne või juriidiline huvide konflikt ja ma ei ole oma ühiskondlikku rolli kuidagi erahuvides kasutanud. Igasugused vastupidised Teie poolt juhitavas ajalehes esitatud spekulatsioonid on valed ja kahjustavad nii EAS-i kui minu reputatsiooni.

Nüüd siis uuesti teiste "tihedate seoste" juurde. Selgitan. Sarnaselt teistelegi tütarfirma juhtidele oli ka kodanik Savinsil võimalus mõned aastad tagasi saada konsolideerimisgrupis motivatsioonipaketi raames väike osalus. Kuidas ka ei tahaks, osalusi pole niisama lihtsalt võimalik äriregistrist kustutada. Peale ettevõtte likvideerimist tänavu aasta alguses oleme teda järjekindlalt taga otsinud. Kunagisel tööandjal on tema suhtes majanduslik pretensioon. Äripäevale oli see kõik teada. Ometi pidasite oma lehemüügi nimel vajalikuks kirjutada meie "tihedatest seostest" üritades näidata maksimaalselt meie olematut partnerlust. Võib olla Te lihtsalt ei saa aru milliseid probleeme võivad Teie käsitlused rahvusvahelises äris kaasa tuua. Inimesed naaberriikides ju ei tea, et Teie lehe pealkirjad ei vasta sisule. Võib olla Te teete seda kõike teadlikult ja meelega. Kinnitan, et olen kaaperdajaga oluliselt vähem seotud, kui Äripäeva Kirjastus väikeaktsionärina ühe Eesti alkoholitootjaga, kelle endised omanikud istuvad väidetava salaviinatootmise eest hetkel vangimajas.

"Bonnier seotud vene salaviinatootjaga ja maffiabossiga, äripartnerid juba vangimajas. Bonnierile seni veel kahtlustust esitatud ei ole" Selline peaks olema pealkiri rahvusvahelises majandusmeedias, kui kirjutaja viljeleks Teile omast stiili. Ei ole kahtluski, et peale sellist pealkirja peaks väärika Bonnieri suguvõsa nooremad, ajakirjanduse andmetel parasjagu Baltikumi ärisid likvideerivad liikmed kiiremas korras oma kreeditoride ette vaibale ilmuma.

Ei taha Teiega tülitseda ega sõdida. See on ebavõrdne võitlus. Aga lihtsalt pealt vaadata, kuidas Eesti ettevõtjat ilma põhjuseta taote, ka ei taha. Suhelge inimestega ja Äripäev muutub kvaliteetsemaks ning sisukamaks leheks. Lugejast saab nädala võitja.


Lugupidamisega,

Heiti Hääl
2009. aasta 36. nädala kaotaja

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. September 2009, 15:43
Otsi:

Ava täpsem otsing