Osa süüdistuse toonud projektijuhte endiselt Facios tööl

Kadri Paas 10. september 2009, 00:00

"Ja ega me neid, kes on lahkunud, ei ole ka paragrahviga ära saatnud. Inimesed on ikka ise aru saanud, et nii ei ole ilus," märkis Tromp.

Tema sõnul on patustanud projektijuhid umbes 10-15% 13miljonilisest tsiviilhagist ka ise tagasi maksnud.

"Eks me loodame veel tagasi saada. See ei ole kõik," on Tromp optimistlik.

Omaniku väitel ei ole nad sugugi veendunud, et enda süütust kohtusse minnakse tõendama.

"See võtaks palju aega. Teema on mahukas. Ainuüksi toimikuid on üle 30," tähendas Tromp.

Ehitaja ei arva, et maksudest kõrvalehoidmises süüdimõistmine ettevõtte mainele laastavalt mõjuks.

"Ei, miks!? Me ei ole ju meile inkrimineeritud kuriteos süüdi. Ka riigihangetel saame edaspidigi osaleda. Selle kohta on riigihangete seaduses väga täpselt öeldud, mis puhul saab osaleda ja millal ei saa," oli Tromp muretu.

Harju maakohtus tunnistas eile Facio Ehituse ASi süüdi maksukohustuse vähendamise eesmärgil maksuhaldurile maksudeklaratsioonides tahtlikult valeandmete esitamises ja karistas Facio Ehituse ASi rahalise karistusega 3 miljonit krooni.

Lisaks sellele mõistis kohus Facio Ehituse ASilt riigi kasuks välja tsiviilhagi summas 13 miljonit krooni.

Harju maakohtus tegi eile käskmenetluses meie kahjuks otsuse, mis tugineb ligi kolm aastat kestnud uurimise kokkuvõttele maksuhaldurile maksudeklaratsioonides tahtlikult valeandmete esitamise asjas. Põhiosas puudutab süüdistus aastatel 2004-2005 toimunud majandustehinguid, mis tehti pankrotistunud KR Kaubanduse ASi ja enam kui 20 nn riiulifirma vahel. Süüdistuse kohaselt liikus nendelt firmadelt fiktiivsete arvete alusel ostetud kaup KR Kaubanduse ASi kaudu edasi Facio Ehituse ASi, kus see kanti ehitusobjektide kuludesse, millega ühtlasi ebaseaduslikult vähendati ettevõtte maksukohustust. Kahetsusväärselt olid sellise tegevusega seotud mõned meie ettevõtte projektijuhid, kellest osa on oma õigusvastast tegevust ka tunnistanud. Uurimise käigus ei ole kriminaalvastutusele võetud ühtegi füüsilist isikut, süüdistust pole esitatud ka KR Kaubanduse ASile seoses viimase pankrotistumisega. Vastutajaks on jäänud ainult Facio kui sellest uurimisest läbi käiv ainus tegutsev ja kasumlik ettevõte.

Kahtlemata on tegemist kahetsusväärse juhtumiga, millest ettevõte on juba ammu teinud vajalikud järeldused. Oleme oluliselt täiustanud sisemist töökorraldust ja kontrolli. Tegime uurimise käigus tihedat koostööd uurimisorganitega, kuid uurimise käigus ei õnnestunud välja selgitada väidetava maksupettuse tegelikke organisaatoreid, seletusi on andnud ainult kaasaaitajad ja vahendajad.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 18:58
    Otsi:

    Ava täpsem otsing