Eesti Pank usub Euroopa Komisjon ja EKP arvamust

10. september 2009, 20:23

Kuigi Tartu Ülikooli majandusprofessor Olev
Raju hinnangul Eesti pikaajalise intressimäära kriteeriumit ei täida, usub Eesti
Pank Euroopa Komisjoni ülevaadet, mis väidab vastupidi.

„Hinnangu eurokriteeriumide täitmisele annavad Euroopa Komisjon ja Euroopa Keskpank (EKP) oma konvergentsi raportites. Viimases, 2008. aasta raportis märgib Euroopa Komisjon erinevate kriteeriumide täitmise ülevaates, et "pole mingit põhjust arvata, et Eesti ei täida pikaajaliste intressimäärade kriteeriumit.",“ ütles Äripäevale Eesti Pank.

Panga kinnitusel jõudis ka Euroopa Keskpank oma 2008. aasta samale järeldusele.

Eesti Pank selgitas, et Eestil puuduvad intressikriteeriumi täitmise hindamisel kasutatavad valitsuse pikaajalised kroonivääringus võlakirjad. Seetõttu kasutatakse hindamisel erinevaid muid indikaatoreid, millest üheks on Euroopa Keskpanga avaldatav Eesti erasektorile antud kroonilaenude kaalutud keskmist intressimäära tase. „Nii EKP kui ka Euroopa Komisjon on tõdenud, et Eesti puhul ei saa võrdsustada kasutatavat indikaatorit intressikriteeriumi täitmise kriteeriumiga,“ lisas Eesti Pank.

Olev Raju ütles täna Äripäevale, et Euroopa Keskpanga statistikalehekülg näitab must-valgelt, et me ei täida pikaajalise intressimäära kriteeriumi, rahandusministeeriumi kodulehel olev info väidab aga, et me täidame intressimäära kriteeriumi. Viimane info on Raju sõnul üles pandud kaks aastat tagasi, siis kui me kriteeriumi täitsime.

Küsimusele, millal kõige varem on Eestil võimalik euroga liituda, vastas Raju, et selleks on kaks varianti. "Kui meil õnnestub midagi euro-bürokraatiale selgeks teha, mida ma ei usu, siis 1. jaanuar 2012. Kui nad jäävad oma seisukohale, et kui riiklike võlakirju ei ole, siis tuleb võtta erasektori võlakirjade pealt, siis läheb veel kauem ja kõvasti. Sellisel juhul võib minna 5-6 aastat, mis on pigem optimistlik kui pessimistlik."

Rahandusministeerium ütles Äripäevale täna pealelõunal, et Eesti täidab inflatsioonikriteeriumi eeldatavasti novembris, valitsussektori eelarvedefitsiidi 3% piires hoidmisega tegeleb valitsus nii 2009. kui 2010. aasta kontekstis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. September 2009, 15:52
Otsi:

Ava täpsem otsing