Koppel: üksikaktsiaid osta on sama kui süüa paljast liha

10. september 2009, 10:22

SEB Privaatpanganduse strateeg Peeter
Koppel võrdleb SEB septembrikuu kliendilehes aktsiate ostu toore või algaja koka
käes kõrbema läinud liha söömisega. Professionaalne kokk, see on fondijuht ja
maitsev praad, võimalikult laiapõhjaline fond, kuhu algajal tuleks oma säästud
panna.

Järgneb Peeter Koppeli selgitus, mis ilmus SEB kliendilehes.

Kas kujutate ette kedagi, kes iseseisvat elu alustades läheb esimese näljaga poodi ning ostab kamaka toorest liha? Viib selle koju ning omamata vähimaidki kulinaariateadmisi, loodab saada hea kõhutäie. Ja mitte ainult! Ta arvab saavat ka hea toiduga kaasneva positiivse emotsiooni.

Tõenäosus, et visioon sellistel eeldustel täituks, on tegelikkuses üpris kesine. Pigem elatakse läbi pikale veniv negatiivsete tunnete spekter, mis päädib pettumusega. Ning kuhu jäävad salat, kaste, muud lisandid – üksteist täiendavad komponendid, mis loovad terviku? Kui rääkida esimeste sammude tegemisest investeerimisalal, siis on eelnev näide paraku vägagi eluline. Peamine viga on see, et kergekäeliselt – et mitte öelda tormakalt – minnakse otse aktsiaturule ning paigutatakse investeeritav raha ühte konkreetsesse aktsiasse või väga konkreetse fookusega fondi ehk siin kontekstis tooresse lihatükki.

Kohe jõuame teise veani. Olgem ausad – ka kõige veendunum lihasõber tahab lihatüki kõrvale süüa veel midagi muud. Üksikaktsiasse raha paigutades on investor seotud konkreetse ettevõtte riskidega ning terviklikkusest, tasakaalustatusest ja riskide hajutamisest on võimatu rääkida. Väga fokusseeritud fondiga kipub sama lugu olevat. Praad vajab lisandeid.

Lahendus on aga minna mitte kergema, vaid mõistlikuma vastupanu teed – teha oma esimesed sammud investeerimisel sellise investeerimisfondi kaudu, mis on võimalikult laiapõhjaline ning arvestab nii eri varaklasside kui ka turgude trendide võimalike suundadega. Viimane on kulinaarset võrdlust silmas pidades sarnane valmis praega. Professionaalne kokk, see tähendab fondijuht, on näinud vaeva “parimate, värskeimate ja tervislikemate komponentide” otsimisega ning nende tervikuks sobitamisega. Et algaja kulinaar sarnaste tulemusteni jõuab, on äärmiselt küsitav.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. September 2009, 12:20
Otsi:

Ava täpsem otsing